Nieuwelingen bij verkiezingen gemeente Maashorst vol vertrouwen

De helft van alle raadsleden in de nieuwe gemeente Maashorst moet vrouw zijn. Er moet aandacht zijn voor álle dorpen in de gemeente. Dat zijn belangrijke standpunten van de partijen Vrouw Maashorst en Voor De Dorpen, die aan het woord komen in het programma Focus.

31 zetels zijn er te verdelen in de nieuwe gemeente die ontstaat door de samenvoeging van Uden en Landerd. En het ziet er nu naar uit dat 13 partijen die onderling moeten gaan verdelen. Christa van de Langenberg van Vrouw Maashorst en Harold van den Broek van Voor De Dorpen denken allebei uniek genoeg te zijn om een flink deel van die zetels weg te kapen.

Van de Langenberg, die begon bij het CDA, wil bereiken dat 50 procent van de raadszetels straks wordt ingenomen door vrouwen. Op de lijst van Vrouw Maashorst is bijna 100 procent van de kandidaten vrouw. De partij wil zich verder onder meer hard maken voor meer huisvesting, met name voor jongeren en vrouwen met kinderen. Ook de jeugdzorg verdient volgens Van de Langenberg meer aandacht. En verder wil ze graag het ‘old boys-netwerk’ in de lokale politiek doorbreken.

'Luisteren naar wat er speelt'

Volgens Harold van den Broek zegt de naam van zijn partij het eigenlijk al. Hij vindt dat er beter geluisterd moet worden naar wat er in alle dorpen van de nieuwe gemeente speelt. Hij wil dan ook regelmatig op ‘kroegentocht’ om op te halen wat er zoal leeft in bijvoorbeeld Reek, Schaijk, Odiliapeel en Volkel. Daar hoort zeker ook Uden bij, want dat is volgens Van den Broek gewoon nog steeds ‘het dorp’. Het regelen van goede betaalbare woningen, vooral voor jongeren staat ook bij Voor De Dorpen hoog op de agenda.