Gemeente wil af van 600.000 m2 aan asbestdaken in Oss

In Oss ligt momenteel nog zo’n 600.000 m2 aan asbestdaken op schuurtjes en bijgebouwen. De gemeente wil daar graag vanaf en hoopt dat meer woningeigenaren de daken laten verwijderen.

Landelijk wordt deze week aandacht besteed aan dit probleem tijdens de Week van de Asbestvrije Schuur, een initiatief van Milieu Centraal. Wanneer asbest in slechte staat is, kan het risico’s opleveren voor de gezondheid en het milieu. Woningeigenaren mogen asbestdaken tot 35 m2 zelf verwijderen, op voorwaarde dat het veilig gebeurt. Asbest is vaak nog aanwezig in schuurtjes of bijgebouwen die voor 1994 zijn gebouwd.

Zonnepanelen als alternatief

Eigenaren krijgen van de gemeente een brief over het verwijderen van asbest en wat daarbij komt kijken. Het vervangen van een asbestdak kan in sommige gevallen flink prijzig zijn. De gemeente Oss adviseert om in dat soort gevallen te denken aan het plaatsen van zonnepanelen op het nieuwe dak, zodat daarmee de kosten van de asbestverwijdering terugverdiend kunnen worden. De aanleg van een groen dak is volgens de gemeente ook een goede optie, daar is ook een subsidieregeling voor.