Parochie meldt interesse andere koper Luciakerk

Er is naast het Loterijfonds een mogelijke andere koper in beeld voor de St. Luciakerk in Ravenstein. Dat heeft de parochie maandag gemeld aan de gemeente.

Vanwege deze interesse heeft  de parochie de wethouder gevraagd om af te zien van het voorkeursrecht, zo liet wethouder Johan van der Schoot donderdagavond weten tijdens de commissievergadering. Dat voorkeursrecht ligt bij de gemeente omdat de kerk in beeld was als mogelijke locatie voor een ontmoetingsplek.

Treurig
De parochie heeft, deze week, tot woede van Stichting Loterijfonds, laten weten dat ze, geen subsidie aanvraagt bij het rijk. Het plan was dat het fonds de St. Luciakerk zou kopen en restaureren voor 3 miljoen euro.  Daarvoor is een subsidie nodig die zou moeten worden aangevraagd door de eigenaar en dat is de parochie. Maar die heeft nu gezegd dat ze dat niet gaan doen. Reden is dat er een gat is van zes ton waarvoor de parochie, de gemeente en de provincie niet garant willen staan. "We laten hier 2,4 miljoen lopen, treurig", vindt Martin Jan van Mourik van het Loterijfonds.

Zware woorden
"Ik begrijp de emotie rond de St Luciakerk, maar er worden zware woorden uitgesproken aan het adres van de parochie en ik herken me daar niet in", aldus wethouder Johan van der Schoot in een reactie.

"Ik neem afstand van deze woorden, ik heb de worsteling gezien van de parochie", zegt hij. "Er was een grote tijdsdruk om aan de eisen te voldoen om de subsidie aan te vragen. Eén daarvan was de garantstelling. Die was nu zes ton, maar er is een kans dat je minder krijgt van het rijk dan die 2,4 miljoen en wordt dat bedrag hoger. Dan word je als gemeente meegezogen in het exploitatietekort En de gemeente is geen financierder en zou op die manier de deur open zetten. Er wachten namelijk nog 25 leegstaande kerken die dan ook iets willen."

Kans
Het nieuws over een mogelijke koper ziet de wethouder als een kans omdat daarmee het kerkgebouw zou zijn gered. "Iamand koopt het niet om het leeg te laten staan", aldus de wethouder die de raad dan ook adviseert om af te zien van het voorkeursrecht. "We weten dat Ravenstein niet kiest voor een MFA op die plek." D66 noemt het schandalig dat verkopen voor ontmoeten gaat en maakt zich zorgen over het behoud van cultureel erfgoed en de kerkschatten bij verkoop. 

advertentie <p>Banner Trined 0719</p>

Lees ook deze artikelen