Nog steeds vragen in Eerste Kamer over fusie Uden en Landerd
Opnieuw hebben Eerste Kamerleden de minister van Binnenlandse Zaken bestookt met vragen over de fusie tussen Uden en Landerd tot de gemeente Maashorst. Nadat er eerder al twee vragenrondes geweest zijn, mét uitgebreide antwoorden, was de kou nog niet uit de lucht in de senaat.
De PVV, in naam van Alexander van Hattem, was misschien wel het meest aanwezig in de bespreking van vanmiddag. De partij diende een motie in om eerst een referendum te houden bij alle inwoners van de nieuwe gemeente. Hier komt de vraag bij om na twee jaar, tijdens een onafhankelijk onderzoek mét Oss naar de fusie, een volksraadpleging te houden.
De PVV ziet nog altijd een gebrek aan draagvlak. "Zijn alleen de usual suspects op het Maashorst Festival meegenomen? Hoe zien inwoners van Uden het eigenlijk voor zich? En waar baseert u draagvlak uit Reek op?", zijn de kritische vragen die Van Hattem voorlegde aan de minister. Van Hattem: "Recreatieondernemers uit Uden voelen zich voor de gek gehouden, omdat de toeristenbelasting wordt ingevoerd. En Schaijk dreigt het afvoerputje van Uden te worden, omdat Uden klem komt te zitten met de Regionale Energie Strategie en ergens windmolens moet plaatsen. Dat kan met Vliegbasis Volkel alleen in het uiterste noorden van de nieuwe gemeente."
Ook de Fractie-Nanninga wil ingrijpen. "Laten we geen langdurige veldslagen voeren. Er zijn twee opties, tegen stemmen of het voorstel aanhouden tot er een referendum heeft plaatsgevonden", zegt Lennart van der Linden.
'Voordelen wegen zwaarder'
Volgens Boris Dittrich van D66 gaat het niet alleen om draagvlak. "Er is een proces van jaren aan vooraf gegaan. Dat is niet vlekkeloos verlopen, met name voor de kern Schaijk. Bewoners zijn verdeeld. Maar wij zien wel de voordelen van de samenwerking. Die laten we zwaarder wegen." Ook de VVD ziet niets in een stemming op kernniveau.
Meer regie vanuit de provincie
Ton Rombouts, voormalig burgemeester van 's-Hertogenbosch, bekeek de herindeling van wat hoger af. Het CDA-Eerste Kamerlid vroeg minister Kajsa Ollongren of in het proces de juiste keuzes zijn gemaakt, of de provincie bij herindelingen in de toekomst geen grotere rol kan krijgen en of de minister kan aangeven of de herindelingen in Noordoost-Brabant nu klaar zijn. "Schaijk hoort bij Oss kan terecht verwijten maken dat nooit expliciet de vraag naar draagvlak is voorgesteld. Dat was bij meer regie van de provincie wel uit de verf gekomen." De PvdA wil graag van de minister weten hoeveel ruimte de gemeenten hadden bij de totstandkoming van de herindeling.
Evaluatie
Over het door de Tweede Kamer aangenomen amendement dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen na twee jaar, waren niet alle partijen het eens. "Daarmee blijft boven de markt hangen dat Schaijk naar Oss gaat. Het is niet goed dat de nieuwe gemeente met de handrem erop gaat functioneren", aldus Dittrich (D66). "Het heeft iets van een onding. Op welk niveau gaan we straks evalueren, op het niveau van Schaijk, voormalig Landerd of ook in Uden?", vroeg Eric van der Burg van de VVD zich af. De SP is juist wel blij met de evaluatie. "Goed dat een herkansing mogelijk blijft", vindt Kamerlid Tiny Kox.
Vanavond beantwoordt Ollongren de vragen. Pas op 13 juli is de stemming.