Noodkreet dierenvoedselbank: ‘Wachtlijst van zestig baasjes en hun huisdieren vanwege ruimtegebrek’
Inwoners uit de regio die een huisdier hebben, kunnen een beroep doen op de dierenvoedselbank als zij zelf het voer niet kunnen betalen. Maar vanwege gebrek aan ruimte, kan lang niet iedereen geholpen worden. Stichting Dierennoodhulp Noord-Brabant vraagt de gemeente Den Bosch nu om hulp.
Aan voedsel geen gebrek bij de dierenvoedselbank. Pallets en winkelwagens liggen vol met onder meer hondenbrokken, kattenvoer en snacks. Minima met een huisdier uit onder meer Den Bosch, Oss, Bernheze en Maashorst kunnen hier terecht. Maar sinds een aantal maanden is er noodgedwongen een aanmeldstop voor cliënten.
(De tekst gaat verder onder de video).
“Omdat we geen geschikte bedrijfsruimte hebben, waar we de maandelijkse uitgifte kunnen houden, zitten we aan onze maximale capaciteit”, aldus Shanon Schepens, oprichter en voorzitter van stichting Dierennoodhulp Noord-Brabant. “Vanwege ruimtegebrek hebben we nu een wachtlijst van meer dan zestig baasjes en hun huisdieren.”
Één centraal uitgiftepunt
In Oss is er wel een uitgiftepunt in samenwerking met stichting Helpende Handen Oss, maar er is dringend behoefte aan één groot uitgiftepunt. “Omdat we geen uitdeellocatie hebben in bijvoorbeeld Den Bosch moeten we alles bezorgen. Dat houdt in dat we met twee auto’s drie uur lang aan het bezorgen zijn. Als we al onze cliënten de voedselpakketten zelf komen ophalen op één centraal punt, kan dat binnen een uurtje geregeld worden.”
Grotere problemen
Volgens de eigenaresse van de dierenvoedselbank wordt het probleem alleen maar groter als er niet snel een nieuwe ruimte komt. “We willen voorkomen dat huisdieren worden gedumpt, omdat hun eigen baasje de financiële lasten niet meer kan dragen. Ook zullen de opvanglocaties in de gemeenten overvol raken", aldus Schepens.
Daarnaast hoopt ze dat net er als in de gemeenten Bernheze en Maashorst extra ruimte komt om katten en poezen gratis te steriliseren, chippen en registreren. “Als we dat gratis kunnen aanbieden, voorkomen we dat de enorme groep zwerfkatten nóg groter wordt. Zo wordt het probleem bij de bron al aangepakt.”
Hulp van Bossche gemeente
Dat steriliseren, chippen en registeren kan alleen in een nieuw bedrijfspand. Eerder heeft Schepens al geprobeerd subsidie aan te vragen en zocht ze samenwerking met de ‘gewone’ voedselbank. Zonder resultaat. Om nu zo snel mogelijk een ruimte te vinden, vraagt de eigenaresse van de stichting de gemeente Den Bosch om hulp. "Ik hoop dat we kunnen rekenen op de steun van deze gemeente waar we de meeste cliënten én wachtenden hebben. Dan kunnen we eindelijk iedereen helpen die dat nodig heeft."