advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Noodkreet van geïnterneerde vrouwen uit Kamp Vught in 1945 aan het licht gebracht

Een van de belangrijkste geheime archieven die dit jaar openbaar worden gemaakt door het Brabants Historisch Informatie Centrum, komt van het Militair Gezag, waarin de gruwelen van 1945 voelbaar zijn. Uit vrijgekomen brieven komen noodkreten van geïnterneerde vrouwen uit Kamp Vught.

Na 75 jaar mogen archieven wettelijk openbaar worden gemaakt.  Het archief van het Militair Gezag wordt daarmee nu voor het eerst openbaar gemaakt. Bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) ontdekten ze een interessant verhaal in dat archief en het archief van de gemeentepolitie.

Tekst loopt door onder video

Na de Tweede Wereldoorlog doet het concentratiekamp Vught dienst als interneringskamp. “Daar werden Nederlanders opgesloten die ervan verdacht werden foute Nederlanders te zijn geweest”, vertelt Lisette Kuijper van het BHIC. “Dus bijvoorbeeld lid van de N.S.B. of ze hadden samengewerkt met de Duitsers of onderduikers verraden.”

Erbarmelijke omstandigheden

Een half jaar na de arrestatie van enkele vrouwen sturen zij een brief naar de inspecteur van de gemeentepolitie Vught. “De gezondheidstoestand van ons vrouwen is heel erg – daar wij allemaal in 6 en 7 maanden geen menstruatie hadden en zich nu daarvan de ergste gevolgen voordoen”, schrijven de vrouwen die hun kinderen ook al zes maanden hebben moeten missen.

Brief van de geïnterneerde vrouwen uit Kamp Vught (6 april 1945)

“Ik kan me voorstellen dat je niet de allerbeste behandeling kreeg als geïnterneerde kort naar de oorlog”, denkt Brigitte de Kok van Kamp Vught. “Ze werden uit de maatschappij gehaald, je hoorde er niet meer bij.”

Barak 1B in Kamp Vught

Een museumstuk in Barak 1B, die vroeger dienst deed als kerk in periode van de internering, verraadt dat de behandeling van de geïnterneerden allerminst acceptabel was. “Het feit dat mannen werden ingezet bij het ruimen van landmijnen, laat wel zien dat het leven niet heel veel voorstelde.” En toch denk De Kok dat het gebrek aan bijvoorbeeld voedsel ook te maken had met dat er in het hele land chaos was zo net na de oorlog. “En dan moest de hongerwinter nog komen”, stelt ze.

Ongewenste vrijlating

19 vrouwen, die meer dan zeven maanden zwanger waren of baby’s hadden, werden vervolgens ontslagen uit het kamp. Dit tot woede van de militaire commissaris. “Hij maakte zich ontzettend veel zorgen, want deze vrouwen gingen weer op in de samenleving”, zegt Kuiper. “Men was de controle kwijt.” De vrijlating van de vrouwen zorgden ook voor veel angst onder de bevolking. “Zij zagen die vrouwen terugkomen en die dachten: 'in de oorlog heb jij dit gedaan, werkte jij samen met de Duitsers en nu sta jij hier ineens.'”

Door het vervallen van de beperking op openbaarheid kan iedereen nu de archieven uit 1945 inzien via het BHIC in Den Bosch.