Foto: Jorrit Lousberg

‘Nuna11’ moet Caroline Smulders uit Heesch naar winst leiden tijdens zonnerace in Marokko

Met een driewieler met een bijzondere positie van het derde wiel én uitgerust met een schuin geplaatst zonnepaneel – genaamd Nuna11 - wil Caroline Smulders uit Heesch in oktober hoge ogen gooien.

Smulders neemt dan met het Vattenfall Solar Team namelijk deel aan de zonnerace ‘Solar Challenge’ in Marokko, mits de coronamaatregelen dat toelaten. De race wordt voor het eerst georganiseerd, als alternatief voor het WK zonneracen in Australië dat eerder werd afgelast vanwege corona.

De Nuna11 heeft een bijzondere vorm. Er zitten namelijk twee wielen rechts en één wiel links. Een bewuste keuze, legt Smulders uit.

“Traditionele driewielers hebben het derde wiel middenvoor of middenachter. Dan moet de lucht op drie plekken om een wiel heen. Door te kiezen voor twee wielen rechts – voor en achter de coureur – en één wiel links, hebben we maar op twee plekken luchtweerstand. Dit is de meest aerodynamische vorm die denkbaar is.”

Revanche

Behalve die onnatuurlijke vorm, is het ook opvallend dat het zonnepaneel scheef staat. “Het schuine paneel, de drie wielen en het stuursysteem maken de Nuna11 bijzonder om te zien: de Picasso onder de zonnewagens”, vertelt Smulders trots.

Ze wil in Marokko maar wat graag wraak nemen voor de dramatisch verlopen race in 2019 in Australië, toen de NunaX vlamvatte en volledig in de as werd gelegd. “We zijn klaar voor revanche, dus we hopen dat de coronasituatie het toelaat in oktober.”

In onderstaand filmpje vertelt Smulders uitgebreid over de Nuna11.