Oekraïense vluchtelingen dankbaar voor opvang: 'Heel fijn om hier te zijn'
De eerste Oekraïense vluchtelingen kwamen eind maart naar Oss. Inmiddels worden er 140 Oekraïners in het voormalige belastingkantoor aan de Raadhuislaan opgevangen. De vluchtelingen zijn opgelucht en blij met hun tijdelijke nieuwe thuis.
"Het is heel fijn om in Nederland te zijn. Het is hier heel rustig. Ik ben blij om alle vrolijke gezichten te zien", zegt Larysa, die is gevlucht voor de Russische bombardementen in Oekraïne. "Het is zo fijn om hier te zijn. In Oekraïne had ik de hele tijd last van een te hoge bloeddruk. Sinds dat ik hier ben, voel ik mij elke dag een stuk beter en gezonder", zegt de uit Oekraïne afkomstige Mariia.
Voor een andere vluchteling uit Oekraïne, Elizabeth, was het een verrassing in wat voor soort kamer ze terechtkwam in Oss. "Het is veel meer dan ik verwachtte. Toen ik hier kwam, zag ik een bed, een kledingkast en een koelkast. Mijn eigen koelkast in mijn eigen kamer. Ik had verwacht dat ik met veel meer mensen mijn kamer zou delen, misschien wel zestien. Ik wist het niet."
(Tekst loopt verder onder de video)
Thuis in Oss zorgt voor de opvang van de Oekraïense vluchtelingen. "Wij zijn in eerste instantie gevraagd om bed, bad, brood te bieden. Inmiddels zijn we aan het kijken: welke activiteiten kunnen we gaan doen? De mensen zitten namelijk de hele dag binnen. We hebben inmiddels een breiclubje gehad, net als een koffiemiddag", zegt Angelo Schuurmans van Thuis in Oss.
De Oekraïners zijn heel blij met de opvang. Volgens Schuurmans is het voor de meesten even aanpassen. "Ik denk dat mensen heel erg moeten wennen aan onder meer het eten, de taal en de cultuur. Dat duurt gewoon even. Ze moeten ook snappen hoe dingen hier in de opvang werken. Dat kost wat tijd, maar het gaat de goede kant op."
Sinds dat ik hier ben, voel ik mij elke dag een stuk beter en gezonder
Mariia, gevlucht uit Oekraïne
Nu de Oekraïense vluchtelingen in Nederland zijn, willen sommigen hier blijven. Anderen willen terug, al is dat op dit moment een lastig verhaal. "Als het weer rustig is in Oekraïne, wil ik terug. Maar op dit moment kan ik nergens heen, want mijn huis is verwoest", zegt Larysa. "Ik wil hier blijven en kijken of het mogelijk is om hier een baan te vinden en geld te verdienen. Dan wil ik terug naar Oekraïne om wat zaken op te lossen. Daarna hoop ik terug te keren naar Nederland om te kijken of het mogelijk is om hier verder te leven en te wonen", aldus Mariia, die zich op langere termijn in Nederland wil vestigen.
Ook Elizabeth zien een toekomst voor zich in Nederland. "Ik wil niet terug naar Oekraïne, alles is verwoest. Ik ben niet de sterkste om de huizen en gebouwen terug op te bouwen. Ik heb daar geen werk en geen huis. Bijna mijn hele familie is in Europa, alleen mijn moeder is in Oekraïne gebleven. Als ik een mogelijkheid heb, dan zal ik haar naar Nederland halen."
De begane grond van het voormalig belastingkantoor wordt op dit moment nog in gereedheid gebracht, daar kunnen straks zestig vluchtelingen terecht. Dan kan het oude belastingkantoor aan de Raadhuislaan volledig worden gebruikt, met in totaal plek voor tweehonderd vluchtelingen uit Oekraïne.