Oeverloos Theaterroute in Keent van start: ‘Bijna magisch’

De Keentse kermis was vroeger een begrip. Die traditie herleeft de komende dagen tijdens de Oeverloos Theaterroute.

Het evenement vindt plaats van 9 tot en met 12 september in Keent. Op verschillende plekken in het buurtschap zijn er toneel-, dans- en muziekvoorstellingen. Het centrale thema van het festival is de geschiedenis van Keent en de voortdurende dreiging van het water.  

(Tekst gaat door onder de video.)

In zo’n anderhalf uur lopen de bezoekers langs verschillende scènes. Eén van de scènes speelt zich af op de Keentse kermis van vroeger. Voor veel jongeren was de kermis hét sociale hoogtepunt van het jaar. Het levendige feest bloedde dood toen de Maas werd verlegd.  

“Het hoofdverhaal gaat over Lot. Zij komt uit Balgoij. Haar moeder zei haar dat haar vader overleden is. Ze komt te weten dat haar vader uit Keent kwam, dus zij gaat naar Keent om meer over haar vader te weten te komen. Misschien komt ze wel meer over hem te weten dan we konden vermoeden”, vertelt Marjolein Buijs van Stichting Oss Cultureel geheimzinnig.

Keent

Oeverloos wordt iedere twee jaar gehouden op een andere locatie langs de dijken aan de Maas. In 2019 vond het plaats in Megen. Het festival vindt deze zomer voor de vierde keer plaats. "Een aantal spelers gaven twee jaar geleden aan: ‘misschien is Keent wel een mooi plekje’. Toen kwam ik hier anderhalf jaar geleden voor het eerst en toen was ik het daar natuurlijk direct mee eens”, zegt Buijs. “Het is een soort eilandje, bijna magisch.”

Kleinere groepjes

In augustus was het vanwege corona nog even spannend of Oeverloos wel doorgang kon vinden. “We hebben de grootte van de groepjes iets kleiner gemaakt vanwege corona, zodat je toch elf- of twaalfhonderd man publiek kan ontvangen. We zijn ontzettend blij dat we dit gewoon kunnen doen”, vertelt Buijs. “Je werkt zo lang naar iets toe. Je gunt het de plek en het publiek ook om weer lekker te kunnen genieten van cultuur. We kunnen niet wachten!”  

Bezoekers worden verdeeld over meerdere tijdsloten. “In totaal wordt de route twintig keer opgevoerd. Dat is veel, maar je hoort ook vaak dat spelers denken: ‘Ja, nu zit ik er lekker in!’”

Mensen moeten bij de ingang van het evenement een QR-code laten zien van een vaccinatie- of herstelbewijs. Ook het tonen van een negatieve uitslag van een coronatest is mogelijk.  

Toegangskaarten zijn nog te koop.