Oeverloos Theaterroute in Lith krijgt steeds meer vorm: 'Cadeautje voor dorpskern'
Na vier eerdere edities in verschillende Maasdorpen strijkt Oeverloos Theaterroute nu neer in Lith. Over zes weken is het zover, en dus wordt er nog druk gerepeteerd om alle verhalen uit het dorp te vertellen. "Als speler wil je gelijk je tanden in zo'n uniek concept zetten", vertelt Lesly van Eldijk, een van de spelers.
Met meer dan tachtig vrijetijdsspelers, professionele acteurs, musici en dansers wordt begin juli twintig keer de productie van Stichting Oss Cultureel in Lith opgevoerd. En daar kijken de spelers maar wat naar uit. "Ik had al wel vaker van de naam gehoord, maar tot mijn grote spijt heb ik het nog nooit gezien. Maar ik dacht: dit vind ik heel erg leuk", zegt Sharon Neelen, een van de spelers. "Het is zo'n uniek concept. En als speler wil je dan ook gelijk je tanden erin zetten", laat speler Lesly van Eldijk weten.
"Het moet voelen als een cadeautje voor de dorpskern, en niet als een invasie. Dat is zeker niet de bedoeling. En dat merk je ook wel onder de Lithenaren. Er wordt echt al onderling over gesproken: ga jij ook naar Oeverloos? Doe je mee, ben je er ook bij als vrijwilliger? Dat is toch hartstikke mooi als je dat kunt bereiken", zo vertelt Marjolein Buijs, projectleider van Oeverloos Theaterroute.
Lith was vroeger een heel zelfstandige dorpskern
Marjolein Buijs, projectleider van Oeverloos Theaterroute
Bezoekers wandelen tijdens de Theaterroute langs de Maas, en zien onderweg steeds een stuk toneel, muziek, dans en beeldende kunst. Het verhaal gaat over de plaatselijke legendes en traditie van de vele familiebedrijven in het dorp. De keuze voor Lith was een gemakkelijke voor het team van Stichting Oss Cultureel. "Vroeger was alles er, ook qua winkeltjes. Het was een heel zelfstandige dorpskern. We gaan over de vluchtpaadjes en het langgerekte stuk langs de uiterwaarden. Het is wonderschoon", vervolgt Buijs.
Wat kunnen de bezoekers zoal verwachten tijdens de Oeverloos? "Ik speel een van de docenten, in de eerste scène van het event. We komen een andere klas tegen, en daarin gebeuren wat dingetjes", zegt Van Eldijk. Projectleider Buijs vertelt verder dat er een interactief kunstwerk te zien is en dat er iets op grote hoogte gaat gebeuren.
Spektakel komt tot leven
Nu wordt er vooral in de Pauluskerk in Oss gerepeteerd, maar naarmate begin juli nadert en de spelers op locatie gaan spelen, komt het hele spektakel echt tot leven. Dat merkte Saskia van Heumen twee jaar geleden al. Ze speelde toen in Keent ook al mee. "Dan komen alle stukjes samen en zie je het geheel. Toen dacht ik wel van: wow, dat ik hier aan heb meegedaan. Dat wordt vast weer zo", zegt Van Heumen.
Maar waar verheugen de spelers zich op? "De complimentjes en het applaus van het publiek achteraf, daar leef ik voor", laat Niels van Gaal weten. “Dat ze aan het lachen zijn gemaakt, en verwonderd zijn geraakt. Dat zou ik het allermooist vinden. Dat gebeurt nu al bij de spelers, en als dat ook nog bij het publiek het geval is, is dat top", zo sluit Buijs af. Oeverloos Theaterroute wordt van 5 tot en met 9 juli gehouden in Lith.