OM eist dertig jaar cel tegen verdachte van moord op Henk Baum

Het OM heeft vrijdagochtend dertig jaar jaar cel geëist tegen Dennie van der Z., die wordt verdacht van de moordaanslag op Henk Baum uit Nistelrode. De 23-jarige Nijmegenaar wordt ook verdacht van vijf pogingen tot moord en zeven brandstichtingen.

De strafeis volgt na de inhoudelijke behandeling van de zaak die enkele dagen in beslag nam. Henk Baum werd op 22 maart 2018 in Schaijk doodgeschoten in zijn auto. Volgens het OM was het de verdachte die de moord samen met andere onbekend gebleven personen in opdracht heeft uitgevoerd. De verdachte moet daarom worden veroordeeld voor het medeplegen van de moord op Henk Baum, zo stelt de officier van justitie.

‘Gatenkaasverhaal’

Bij het onderzoek bleek uit diverse camerabeelden dat Baum op de dag van de moord vanaf zijn autobedrijf in Oss is gevolgd door iemand in een blauwe Ford Fiësta. De auto duikt enkele uren voor de moord ook al op bij de woning van Baum in Nistelrode. Het blijkt later te gaan om de gevonden auto. In de Ford worden sporen gevonden. Het gaat onder meer om DNA-materiaal van de verdachte op de versnellingspook, de handrem en de klink van het linkerportier. De verdachte bevestigt later dat hij inderdaad in de auto heeft gereden. Hij moest volgens hem contact leggen met Baum in verband met een afspraak over hennep.

De verdachte zegt dat hij tijdens het achtervolgen van Baum door zijn contactpersoon tot stoppen werd gemaand en hij de auto moest verlaten. Daarna zou de ander de achtervolging hebben voortgezet. Maar dit verhaal onderbouwt de verdachte niet. De officier van justitie: “Ik vind het een gatenkaasverhaal en veel logische vragen blijven onbeantwoord. Hij kan zijn beweringen geen handen en voeten geven en voor mij is zijn verhaal volstrekt ongeloofwaardig. Hij past zijn verklaring aan aan de bewijsmiddelen die er liggen.”

Voldoende bewijsmateriaal

Volgens het OM zijn er genoeg bewijzen. Zo deed de verdachte enkele dagen voor de moord in de ogen van het OM een voorverkenning. Het is de verdachte die bij zijn woning in Nistelrode naar Baum informeert. Kort voor de moord verft hij zijn rode haar zwart. En kort na de moord scheert hij zijn haren af om vervolgens naar Roemenië te vluchten. Maar er zijn meer vraagtekens volgens de officier van justitie: “Als zijn verklaring al zou kloppen dan zou je toch wanhopig zijn hoe je kunt bewijzen dat jij het niet was? Het kan best zijn dat je bang bent voor je contactpersoon of opdrachtgever, maar dan ga toch je op zoek naar dingen die kunnen aantonen dat jij het niet was en het niet wist? Niets van dat alles. Helemaal niets.”

Hij haalde vrijdag aan dat deze zaak in meerdere opzichten bijzonder is. Op de zitting werd namelijk niet alleen de moord behandeld: “Ik denk niet dat het vaak voorkomt dat je na een geslaagde liquidatie nog de pogingen tot moord op vijf andere personen bespreekt en dan nog eens zeven brandstichtingen, al dan niet met gevaar voor personen. Alleen al uit deze opsomming blijkt hoe extreem de zaken zijn. Het blijft moeilijk voor te stellen dat deze verdachte dit allemaal heeft gedaan. Maar toch is het zo.”

De officier van justitie doelt op de reeks aanslagen die begon in februari 2018. Voor een woning in Oss wordt een auto in brand gestoken. Het bleek later de eerste van een serie gewelddadige aanslagen. Er werd onder meer brand gesticht in het huis van Arie den Dekker, de man die eerder dit jaar zelfmoord pleegde bij het gemeentehuis. Ook werd een aanslag gepleegd bij café 't Berghje in Oss. Tegen twee van de drie verdachten werden vorige maand al hoge celstraffen geëist: “Deze aanslagen zijn van een kaliber waarvan ik zonder blikken of blozen durf te zeggen dat ze terroristisch zijn, bedoeld zijn om angst te zaaien”, zei de officier van justitie daarover toen. Voor zijn rol bij de aanslagenreeks stond de verdachte van de moord op Henk Baum deze week dus ook terecht. Door DNA-bewijs, maar ook door verschillende andere bewijsmiddelen wordt de verdachte door het OM als dader gezien bij de aanslagen.

‘Totaal gebrek aan respect’

Het OM neemt het de verdachte zeer kwalijk wat hij gedaan heeft: “Door iemand van het leven te beroven geef je aan een totaal gebrek aan respect voor een mensenleven te hebben. Henk Baum is zijn toekomst ontnomen. Een toekomst die na het verlies van zijn vrouw, met een nieuwe vriendin er weer beter uit zal hebben gezien. En uit alles lijkt het alsof daar geen moment bij is stilgestaan. De zorgen die verdachte zich maakt, gaan over zichzelf. Wat mijn voorstellingsvermogen te buiten gaat, is dat hij het kennelijk normaal vond. Hij heeft niet gedacht: van autosteler, tot brandstichter, tot huurmoordenaar, tot intimideur: een handgranaat in een woonwijk, bij een woning naar binnen gooien; een handgranaat voor een woning tot ontploffing brengen, waar ben ik mee bezig? Wat ben ik aan het doen? Waar heb ik de afslag gemist? Nergens blijkt enige wroeging, enig lijden, enig geweten. Het gaat om nietsontziende criminaliteit, totale lak aan de gevolgen.”

In totaal eist het OM een gevangenisstraf voor de duur van 20 jaar voor de moord op Henk Baum en 10 jaar voor de aanslagenreeks. Dat laatste is aanzienlijk lager dan de straf die tegen de anderen werd geëist. Dat komt omdat 30 jaar de maximale tijdelijke gevangenisstraf is die in Nederland kan worden opgelegd bij meerdere feiten.