OM: Martien R. had 4 euro op zijn bankrekening bij aankoop villa in Berghem

In 2019, het jaar dat Martien R. een villa van ruim 700.000 euro aan de Koolzaadweg in Berghem kocht, had hij slechts 4 euro op zijn bankrekening. “Het is simpelweg onmogelijk dat het aankoopbedrag afkomstig was uit legale inkomsten van Martien R.. Vermoedelijk is de woning witgewassen”, aldus het Openbaar Ministerie vrijdagochtend in de rechtbank in Den Bosch.

In maart 2019 nam Martien R. samen met zijn gezin intrek in een villa aan de Koolzaadweg in Berghem. Op papier werd de woning aangekocht door het Bulgaarse bedrijf Living Water Ltd, maar in werkelijkheid heeft Martien R. de woning met crimineel geld gekocht, stellen politie en justitie. Om dat te verhullen zou Martien R. een schijnconstructie hebben bedacht.  

Het bedrijf uit Bulgarije zou de woning op papier hebben verhuurd aan verdachte Siebren M.. Op zijn beurt verhuurde hij de woning weer aan Martien R. en zijn familie om zo de herkomst van het criminele geld waarmee de woning werd bekostigd én de werkelijke eigendom/bewoning daarvan te maskeren.

Crimineel geld

De villa aan de Koolzaadweg in Berghem kostte 670.000 euro; het woonhuis had een waarde van 450.000 euro en de loods achter het huis 220.000 euro. Dat de woning en loods niet zijn gekocht met legaal geld zoals enkele verdachten beweren, blijkt volgens het OM uit de bankgegevens van Martien R. en zijn familie. Het OM: “Het gezin van Martien R. had in 2019, het jaar van de aankoop van het huis, op papier gezamenlijk 2800 euro. De aankoop van een huis van bijna zeven ton kon dus nooit uit legale middelen zijn bekostigd.”

Hoe heeft Martien R. het huis, dat op naam van een Bulgaars bedrijf staat, volgens het Openbaar Ministerie dan toch kunnen kopen? Een maand voor de verkoop gingen Martiens zoon Anton R., Arnold M., Frank L. en Kaan D. naar de hoofdstad van Bulgarije, Sofia. De vier verdachten overhandigden daar zo’n 700.000 euro contant geld aan ‘iemand van het bedrijf Living Water’. Het bedrijf stortte in de weken daarna telkens delen van het aankoopbedrag van 670.000 euro op de rekening van de toenmalige eigenaren van het huis.

Mislukte koop

Dat Martien R. graag wilde wonen aan de Koolzaadweg in Berghem bleek ook uit een eerdere poging om een huis te kopen in de straat. Op afgeluisterde gesprekken is te horen dat Martien R. tegen zoon Anton R. zegt: “De makelaar herkende mij en die heeft melding gedaan dat ik het huis met crimineel geld heb gekocht.” Vervolgens zou het geld zijn teruggestort op de rekening van Martien R..

Openbaar Ministerie

Afsluitend concludeert het Openbaar Ministerie dat Martien R. het huis in Berghem met een schijnconstructie heeft aangekocht. Medeverdachten hebben hem daarbij geholpen door het reisje naar Bulgarije en het doen voorkomen dat Martien R. het huis huurde van verdachte Siebren M.. Kortom, de verdachten maken zich volgens het OM schuldig aan het (medeplegen) van het witwassen van het huis in Berghem. Uiteraard kunnen verdachten of hun advocaten zich niet verdedigen, omdat zij niet aanwezig zijn bij de zitting.

Maandag gaat het proces verder. Dan wordt er gesproken over het cocaïnetransport van ruim 1500 kilo en over de gevonden MDMA en amfetamine.