advertentie Banner SNLR.nl

OM onderzoekt lekken uit besloten vergadering

Burgemeester Jack Mikkers heeft vrijdagavond aangifte gedaan vanwege het lekken naar het Brabants Dagblad uit de besloten raadsvergadering van 2 juli over het Eurovisie Songfestival 2020.

Het lekken van informatie uit een geheime vergadering is een strafbaar feit. Op het raadsvoorstel (verwerving Europees Songfestival 2020) en op de beraadslagingen door de raad, is geheimhouding opgelegd en bekrachtigd. Er zijn toen met de raad afspraken gemaakt over de communicatie en er is besloten dat de geheimhouding woensdag 10 juli om 12.00 uur stopt. Dat is het moment dat het bidbook van de gemeente ’s-Hertogenbosch als kandidaat-stad voor het Songfestival, officieel is ingediend.

Een dag na de vergadering was in het Brabants Dagblad te lezen dat de fracties van de PVV en GroenLinks tegen de komst van het Eurovisie Songfestival in Den Bosch hadden gestemd. 

Ik mag nog steeds niet inhoudelijk reageren en dat doe ik dan ook niet

• Esther de Ruiter, fractievoorzitter GroenLinks

“Het feit dat informatie uit de geheime raadsvergadering in de openbaarheid is gebracht is een zeer kwalijke en betreurenswaardige zaak”, laat Mikkers in brief aan de raad weten. Op 4 juli gaf de burgemeester alle deelnemers aan de besloten raadsvergadering via een mailbericht, 24 uur de tijd om informatie te geven over hoe de geheime informatie openbaar kon worden. Die oproep deed hij om aangifte te voorkomen. Omdat er geen reactie kwam, deed Mikkers vrijdag aangifte.

Het OM heeft de zaak nu in onderzoek. Fractievoorzitters Alexander van Hattem (PVV) en Esther de Ruiter (GroenLinks) konden maandagochtend geen reactie geven. “Ik mag nog steeds niet inhoudelijk reageren en dat doe ik dan ook niet”, zegt De Ruiter.