OM onderzoekt Utrechtse ‘pedojager’ die in Oss actief was

Een 30-jarige man uit Utrecht, die bekend staat als ‘pedojager’, is maandag aangehouden door de politie. Hij zou op 29 september in Oss een woning hebben bezocht en daar de bewoner ernstig hebben bedreigd.

Onder leiding van het OM Oost-Brabant wordt deze zaak nu onderzocht. De Ossenaar zou volgens de verdachte contact hebben gelegd met een minderjarig meisje. Onder bedreiging heeft de man dat vervolgens bekend terwijl hij door de verdachte werd gefilmd. Daarna ging de verdachte er vandoor.

Social media

Het filmpje werd op Instagram gezet. Onder meer aan de hand van camerabeelden uit de omgeving en onderzoek naar een Instagram-account, waarop het filmpje te zien was, kwam de politie uit bij de man uit Utrecht. De politie heeft aanwijzingen dat de verdachte zich vaker bezighoudt met dit soort praktijken en doet daar verder onderzoek naar.

Na zijn aanhouding is hij voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man is onder voorwaarden geschorst, waaronder de bijzondere voorwaarde dat hij zich niet schuldig mag maken aan soortgelijke strafbare feiten. Het onderzoek naar de zaak loopt nog. De politie heeft ook onderzoek gedaan naar het slachtoffer. Daaruit zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat hij contact legde met een minderjarige.

Geen eigen rechter spelen

De afgelopen weken zijn zogenoemde ‘pedojagers’ veel in het nieuws, zo legt het OM uit. Er zijn meer voorbeelden waar vermeende daders aan de digitale schandpaal worden genageld, maar ook voorbeelden waar er sprake is van vernielingen, beroving en mishandeling. Het plegen van strafbare feiten accepteert het OM nooit. Mensen mogen niet voor eigen rechter spelen. Wanneer daarbij strafbare feiten worden gepleegd, zal de politie dit altijd onderzoeken, aldus het OM.