Omfietsen en nóóit op je knieën een foto maken

Wanneer ben je voorzichtig genoeg als het om wilde grazers gaat? In de podcast 'gewond door grote grazers' van de NPO die dinsdag online verscheen staan nuttige tips.

In de podcast vertelt Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling dat de man die zondag gewond raakte in de Maashorst, van dichtbij langs de stier is gelopen, na enig moment van twijfel. Hij zag het dier pas laat op een smal pad. Om het beest heen fietsen kon niet, omdat aan beide kanten van het pad bomen lagen opgestapeld. Vervolgens heeft de man toch geprobeerd om langs het beest te lopen, hetgeen slecht afliep.

Veel mensen weten niet precies hoe ze de grazers moeten inschatten, vertelt Linnartz. Goed observeren is dan het devies. "Als ze je heel indringend aankijken dan zijn ze niet blij met je aanwezigheid. Verder is het verstandig om om te lopen of om te fietsen als je e een op je weg tegenkomt. En hou flinke afstand - een paar meter afstand is geen afstand."

Wat in ieder geval uit den boze is, is een foto maken vanuit kikkerperpectief. Laag knielend of zittend: dat is het alledomste dat je als wandelaar kunt doen. Linnartz: "Nooit op je knieën gaan. In dat geval loop je het risico dat de grazer je als een sluipend roofdier ziet, dat gaat aanvallen." Met alle gevolgen vandien.