Omwonenden foodcourt willen hogere geluidswand

Met een geluidswand van drie meter hoog wil de gemeente Uden de overlast op het foodcourt voor omwonenden verminderen. Omwonenden zelf vragen de gemeente om een hogere wand van zes meter.

Met een opgenomen video lieten omwonenden van het foodcourt Hetty van Os en André Kloosterman raads- en burgerleden tijdens de commissievergadering zien hoeveel overlast zij ervaren van het foodcourt. Getoeter, muziek en ronkende motoren. 

(Tekst loopt verder onder video)

"Vreselijke beelden", sprak Maurits van den Bosch van het CDA. "Diep triest", vind Monique Kappé van Groen Links. "Ik schrik van de video", voegt Cees Keizer (UdenPlus) toe. 

Om de overlast te verminderen willen omwonenden een geluidswand van zes meter hoog. Deze muur is hoger dan de muur, de zogeheten 'noise reducer' die gemeente voor ogen heeft en kost ruim 100.000 euro. De wand die de gemeente voor ogen heeft kost zo'n 50.000 euro, maar houdt dan ook minder geluid tegen dan de wand die omwonenden wensen. 

Oplossing

Onder andere Jong Uden, GroenLinks en D66 geven graag meer geld uit voor de hogere wand, maar de vraag is of een hogere muur het probleem oplost. "Is dit de oplossing? Wanneer is het einde?   Wanneer zijn de omwonenden en gemeente tevreden? Het is een open eind", aldus een sceptische Van den Bosch.

Keizer van UdenPlus vraagt zich af als er gekozen wordt voor een wand van drie meter of deze later nog verhoogd kan worden tot zes meter, als blijkt dat een hogere geluidswand nodig is. Volgens de ambtelijke ondersteuner van de wethouder is dit niet mogelijk. Dit betekent dat de muur van drie meter eerst moet verdwijnen. 

Bijdrage

Job van Lanen van Jong Uden ziet graag dat de wethouder een telefoontje waagt naar de eigenaar van het foodcourt om een financiële bijdrage te doen. 

Wethouder Maarten Prinssen vindt dat de omwonenden lang genoeg gewacht hebben en vindt dat er donderdag in de raadsvergadering een keuze gemaakt moet worden. "De knoop moet nu doorgehakt worden."