advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Ondanks zorgen van omwonenden lijkt komst appartementencomplex aan Rijnstraat toch echt aanstaande

Het plan voor een nieuw appartementencomplex op de hoek van de Rijnstraat en de Merwedestraat in Den Bosch kon dinsdagavond op goedkeuring rekenen van de gemeenteraad. De parkeergarage onder het complex is daarentegen nog wel een heikel punt.

Het appartementencomplex, waar plaats zal zijn voor 57 woningen waarvan 14 sociale huurwoningen, komt in de plaats van het pand van voormalige meubelzaak Rudy van der Zande. Onder het gebouw komt een parkeerkelder met 45 niet-openbaar toegankelijke parkeerplaatsen en een fietsenstalling.

Geluidsoverlast

Een week geleden deden omwonenden tijdens de raadscommissie Informeren en Ontmoeten hun beklag over het plan. Volgens Monique Lansdaal - een toekomstige buurvrouw - kunnen mensen vanuit het appartementencomplex bij haar naar binnen kijken.

“En ik zal last hebben van geluidsoverlast, want er komt een parkeergarage. Die is recht tegenover mijn kantoor. De poort gaat continu open en dicht, er zijn auto’s met draaiende motoren die staan te wachten en er komen auto’s vandaan.”

Angel

De parkeergarage was dan ook voornamelijk het onderwerp van gesprek, toen dinsdagavond het raadsvoorstel voor het nieuwbouwproject werd besproken in de commissie Omgeving. Fouad Kabbouti van de PvdA stelde voor om de parkeergarage om te draaien, waardoor deze niet uitkomt op de Lekstraat, maar de Merwedestraat. “Wat ons betreft zijn er mogelijkheden om de ingang aan de andere kant te situeren, waarmee je een belangrijk deel van de zorgen van omwonenden kunt wegnemen. Dit zou zomaar een oplossing kunnen zijn om die angel daar weg te halen.”

Diverse fracties schaarden zich achter dat voorstel, waaronder GroenLinks-commissielid Steven van Slageren: “Als het technisch mogelijk is om die ingang te verplaatsen, zou dat een mooie oplossing zijn.”

Daarmee raakte Van Slageren de kern van het probleem, want volgens wethouder Roy Geers is het ‘omdraaien’ niet zo makkelijk als Kabbouti illustreert: “Als je dat doet, heb je aan die zijde minder ruimte voor auto’s om de parkeergarage in te kunnen draaien.” “Is het technisch niet onmogelijk om de ingang aan de andere zijde te leggen?”, counterde Kabbouti. “Of het omgedraaid kan worden zonder dat het invloed heeft op het plan, zou nagevraagd moeten worden. Het is nu efficiënter en makkelijker. Dat is de overweging geweest”, verklaarde Geers.

PvdA komt met een motie over de parkeergarage, 50 Plus overweegt diezelfde motie in samenwerking met de PvdA. Gewoon Ge-DREVEN, VVD en de PVV wachten de motie af.

Bezwaren

Joep Gersjes van Bosch Belang deed overigens nog wel een verzoek aan de wethouder omtrent de emotionele reacties van bezorgde omwonenden. “Wat doen we met hun bezwaren? Ik begrijp dat het station nu gepasseerd is, maar kunnen we daar nog iets mee?”, aldus Gersjes, die daar meewarig aan toevoegde: “Eigenlijk weet ik het antwoord al.”

Geers: “We hebben een opgave in te vullen. Dat iemand die in de omgeving woont het daar niet mee eens is, dat kan. We kunnen nooit iedereen tevreden stellen.”