advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Ondergrondse praktijken in Ravenstein: een fotoboek over de ruim honderd kelders in het vestingstadje

In tien jaar tijd fotografeerde Theo Audenaerd uit Ravenstein meer dan honderd kelders in het vestingstadje. Het resultaat is het boek Ondersteboven, de kelders van Ravenstein. Afgelopen 1 mei werd het boek in de atoomvrije kelder onder het oude stadhuis van Ravenstein tentoongesteld.

Jarenlang daalde Theo Audenaerd samen met goede vriend Edward Aghina af naar de kelders van Ravenstein. Gewapend met een camera legde hij zoveel mogelijk kelders vast. Audenaerd interesse voor de kelders werd gewekt in 2009 in zijn stamcafé, stadsherberg ‘de Keurvorst’. Op een dag schiet de fotograaf een barmeisje te hulp, want ze krijgt het kelderluik niet open. Wat hij toen zag, wakkerde in hem een passie aan die zou uitmonden in een tien jaar durend fotografieproject.

Voor het 650-jarig bestaan van Ravenstein in 2010 maakt Audenaerd samen met vijf andere fotografen een expositie over de geschiedenis van het vestingstadje. Zijn onderwerp stond direct vast: kelders. Samen met Aghina fotografeerde hij acht kelders in drie weken tijd. Er werd lovend gereageerd op de expositie, waaruit het idee van de fotograaf voortkwam om van alle kelders in Ravenstein foto’s te maken.

Jarenlang proces

 Bij het maakproces van het boek werden ook bouwhistorici Ad en Henk van Druten betrokken. Aan de hand van metingen, constructies en documenten konden de twee broers de functies van de kelders beschrijven. Ad schreef de teksten voor in het boek en Henk maakte driedimensionale tekeningen en beschrijvingen van de kelders.  Na het overlijden van Henk in 2016 nam zijn broer het tekenen op de computer over. Daardoor liep het fotografie- en schrijfproces vertraging op. Dit jaar was het dan toch echt zo ver: het fotoboek is af.