Ondermijning in de regio: ‘Criminelen hebben bijna een neusje voor mensen die problemen hebben’
Het dumpen van drugsvaten of een hennepplantage op zolder. Het zijn vormen van ondermijning die mensen in hun dagelijks leven tegen kunnen komen. Maar wat voor vormen zijn er nog meer?
Dat wordt besproken in het Dtv-programma Focus. Het blijkt dat ondermijning lastig te omschrijven is. “Ondermijning heeft veel verschijningsvormen. Het is heel vaak drugs gerelateerd. Soms zit dat op verschijningsvormen zoals hennepkwekerijen of drugslabs die je aantreft. Het is eigenlijk het verweven zijn tussen de boven- en onderwereld. Het kan ook veel onzichtbare vormen hebben. Een hele legale sector die gebruikt wordt om geld wit te wassen of criminele activiteiten in te verrichten”, legt districtschef Dianna van Gammeren uit.
Lastig om te stoppen
Maar hoe komen mensen eigenlijk in de criminaliteit terecht? “Mensen kunnen financieel in nood zitten. En vergis je niet, criminelen hebben daar bijna een neus voor. Die weten zo de mensen eruit te pikken die het nodig hebben”, zegt Van Gammeren.
“Als je eenmaal verleid bent in zo’n situatie kun je er heel moeilijk nog uitkomen. Je hebt die keuze zelf niet meer te maken. Anderen gaan voor jou bepalen dat je misschien andere klusjes moet gaan doen”, vertelt Jack Mikkers, burgemeester van Den Bosch en voorzitter van de veiligheidsregio Brabant-Noord.
(Tekst loopt verder onder de video)
Witwassen
Mikkers noemt als voorbeeld van witwassen een straat met veel winkels in Den Bosch. “De gemeente maakte een analyse en het bleek dat sommige panden in één jaar tijd vier keer van eigenaar waren veranderd. Dan gingen ze weer naar een limited op Cyprus en dan weer op Malta. Dat is waarschijnlijk het witwassen van geld.”