Onderscheid tussen Bossche bloemisten in tweede lockdown: ‘Word de vernieling in geholpen’

Bij bloemisten in de gemeente Den Bosch was de spanning na de aankondiging van de tweede lockdown groot. Ze vroegen zich af of ze open mochten blijven. Het antwoord bleek: sommige bloemisten wel, andere niet. En dat ligt gevoelig.

Ruud Wagemans van ‘Een Bosch van Ruud’ op het Stationsplein is opgelucht. Hij mag ook in de tweede lockdown doorgaan met de verkoop, zij het in aangepaste vorm: met een loket, waar klanten hun bloemen kunnen ophalen. Een boeket ter plaatse laten maken zit er niet in: dan zou de wachttijd te lang zijn.

Hoe anders is de situatie van Ramon van der Hoorn van ‘Bloemsierkunst Oxalis’ in de Rompertpassage. Hij kreeg juist een heel vervelende boodschap naar aanleiding van de tweede lockdown: “Donderdagochtend half elf stond er een boa op de stoep en die zei: ‘Dicht met de tent’. En ik had net woensdagavond nog voor bijna 1500 euro extra aan bloemen en kerststukken ingekocht. Dan denk ik echt op z’n Bosch' ‘het drieletterwoord’.”


(Tekst loopt door onder de video)

Volgens Van der Hoorn had er één lijn moeten worden getrokken: “Ik had liever maandagavond gehoord dat alle bloemisten dicht moesten, klaar. Dan had je ook geen wrang gevoel gehad. Nu lees je dat ze bijvoorbeeld in Ede door de burgemeester geholpen worden. Wij worden juist de vernieling in geholpen, denk je op dat moment.”

Het verschil tussen ‘Een Bosch van Ruud’ en Oxalis zit hem in de opstelling van spullen buiten de winkel, weet Wagemans: “Ik heb het geluk dat ik altijd alles buiten heb staan, daardoor heb ik tot dusver geen berisping gekregen. Maar Oxalis heeft bijvoorbeeld altijd wel wat buiten staan. Dat hij nu opeens de deuren moet sluiten, vind ik heel gek. Er zou voor hem niks hoeven te veranderen: loketje maken, voor het loket verkopen, niemand die je kwaad doet.”

Maatwerk

Uiteraard heeft Dtv Nieuws ook de gemeente om een reactie gevraagd. Die luidt als volgt: “De regels voor de lockdown zijn afkomstig van het Rijk, dat heeft bepaald wat er wel en niet mogelijk is. Daarbinnen heeft de gemeente geprobeerd mee te denken en gekeken wat er mogelijk is. Het gaat om maatwerk en dat pakt voor sommige zaken positiever uit dan voor anderen.”

Inmiddels is er toch een beetje goed nieuws voor Van der Hoorn: hij mag onder de overkapping van de Rompertpassage op een tafel alsnog een deel van  zijn bloemen verkopen, waar dat  vier dagen eerder volgens een boa nog niet mogelijk was: “Ik mis gewoon vier dagen omzet en dan hebben we het over enkele duizenden euro’s. Da’s voor een kleine ondernemer met een team van zeven mensen best wel wat geld", aldus Van der Hoorn, die nog wel een boodschap voor de gemeente heeft: "Kom eens een keer beslagen ten ijs voordat je een ondernemer sluit. Ga eerst de regels goed interpreteren in plaats van gelijk zeggen: ‘dat was het, klaar’.”