Onderzoek bevestigt langdurige gevolgen van Long COVID
Coronapatiënten die kampen met Long COVID worden daar in hun dagelijks leven enorm door beperkt. Drie op de vier patiënten werkt niet meer of veel minder.
Dat blijkt uit een groot onderzoek dat het Erasmus MC heeft uitgevoerd in opdracht van C-support in Den Bosch. Mensen met langdurige coronaklachten konden van februari tot mei meedoen aan het onderzoek. Bijna 7000 mensen hebben een vragenlijst ingevuld.
Het onderzoek bevestigt het beeld dat inmiddels al bekend was. Long COVID-patiënten hebben na corona veel verschillende gezondheidsklachten gehouden. Het gaat vooral om vermoeidheid, conditieverlies, concentratieproblemen, moeite met prikkels en geheugenproblemen. Volgens C-support, dat coronapatiënten ondersteunt en advies geeft, is slechts 19 procent van de mensen met Long COVID een jaar na de besmetting helemaal hersteld. De ernst van de klachten neemt maar licht af en dat heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van leven.
Op halve kracht
Uit het onderzoek blijkt dat patiënten gemiddeld 7 zorgverleners bezoeken. De huisarts, fysiotherapeut, bedrijfsarts en ergotherapeut staan bovenaan de lijst. 91 procent zegt de benodigde zorg zelf te regelen maar het merendeel zou graag meer ondersteuning willen, met name van de huisarts. De ziekte heeft dus grote impact, ook op het sociale leven. De patiënten leven ‘op halve kracht’ en daardoor kunnen ze vaak niet meer werken of veel minder. Ook in het huishouden, bij sociale contacten of sporten moeten een paar stappen terug worden gedaan.
Voor Annemieke de Groot van C-support geeft het onderzoek veel stof tot nadenken: “We zullen met alle partijen in het veld de schouders eronder moeten zetten hoe we de zorg voor patiënten kunnen verbeteren. Multidisciplinaire samenwerking moet het credo worden, waarbij artsen en zorgverleners verder kijken dan de grens van hun eigen vakgebied. Scholing van zorgverleners is ontzettend belangrijk. C-support is hier al volop mee bezig. Afgelopen jaar hebben we 35.000 zorgverleners bijgeschoold. Meer kennis over de omvang maar met name de aard van de ziekte is enorm belangrijk. We pleiten indringend voor meer onderzoek naar de oorzaken en behandeling.”
De komende maanden gaan het Erasmus MC en C-support met patiënten, zorgverleners en andere deskundigen het gesprek aan over de resultaten. Februari volgend jaar gaat de tweede ronde van het onderzoek van start.