advertentie Banner SNLR.nl

Onderzoek naar dood Joey D. afgerond: 'hij schoot niet op agenten'

Bij de eerste poging om Joey D. uit Rosmalen aan te houden omdat hij was veroordeeld voor een celstraf van 15,5 jaar voor de moord op zijn oom, heeft hij geen schoten gelost. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksrecherche naar de gebeurtenissen op 21 januari 2020.

De 27-jarige Joey D. uit Rosmalen raakte die avond zwaargewond in een woning aan de Schoolstraat en overleed een dag later aan zijn verwondingen.

Nadat het gerechtshof in Den Bosch Joey D. had veroordeeld voor de moord op zijn oom in december 2014 was het de bedoeling de man aan te houden in zijn woning. Bij de eerste poging bleek Joey D. in het bezit van een vuurwapen. De politie loste daarbij (waarschuwings)schoten. Uit het Rijksrecherche-onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat Joey D. op dat moment heeft geschoten. Hij hield zich schuil in de woning. Onderhandelaars en een arrestatieteam van de politie probeerden tevergeefs om hem zelfstandig naar buiten te laten komen.

Rond 19.30 uur ging het arrestatieteam naar binnen met als doel om de veroordeelde aan te houden. Joey D. hield zich schuil in de trappenkast. Agenten hoorden meerdere schoten uit die kast komen. Omdat niet kon worden uitgesloten dat er op de politie werd geschoten, schoot de politie eenmaal richting de trappenkast. De politie heeft hem ook toen niet geraakt, zo bleek uit het onderzoek. Joey D. bleek zichzelf met zijn eigen wapen te hebben beschoten. Een dag later overleed hij aan zijn verwondingen.

Onder leiding van een officier van justitie heeft de Rijksrecherche de gebeurtenissen onderzocht. “In de eerste plaats is de dood van Joey D. een hele trieste gebeurtenis, vooral voor zijn naasten. Het was van groot belang dat precies werd uitgezocht wat er die dinsdag is gebeurd en of er iemand iets te verwijten valt. In een fractie van een seconde moet soms worden besloten hoe er wordt opgetreden en dat maakt politiewerk ook zo complex. Wanneer wij kijken naar alle onderzoeksbevindingen dan komen wij tot de conclusie dat in strafrechtelijke zin niemand iets te verwijten valt in deze zaak. Wij hebben dan ook besloten om niemand te vervolgen in deze zaak.”

Met de familie van Joey D. is eerder deze week gesproken over de resultaten van het onderzoek van de Rijksrecherche. Ook de politie is op de hoogte gebracht van de conclusies.