Onderzoek naar handelen gemeente in zaak Arie den Dekker van start

Het onafhankelijke onderzoeksbureau Necker van Naem is begonnen aan het onderzoek naar de zaak rond Arie den Dekker. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag of de gemeente en de burgemeester zorgvuldig gehandeld hebben.

Arie den Dekker kwam op 27 juli om het leven nadat hij zichzelf bij het gemeentehuis in brand had gestoken. Hij werd in het najaar van 2018 dakloos toen zijn huis in Oss in brand werd gestoken. Dit zou mogelijk een vergeldingsactie zijn geweest omdat Den Dekker een verklaring had afgelegd in de zaak van de moord op Peter Netten een jaar eerder. Mede voor zijn eigen veiligheid bepaalde de gemeente dat Den Dekker niet meer in Oss kon verblijven.

De driehoek van gemeente, justitie en politie in Oss wilde zo'n onderzoek en de raad heeft die handschoen opgepakt. Het onderzoek bestaat uit een analyse van de dossiers en diverse interviews. De verwachting is dat het onderzoeksrapport in april of mei 2021 wordt aangeboden aan de gemeenteraad.

Necker van Naem is geen onbekende in de regio. Het bureau deed eerder onderzoek naar de opvang van statushouders in Bernheze in zake de dood van Rik van de Rakt.