'Onderzoek kan nabestaanden voor een ramp behoeden'

Onderzoek naar de achtergronden van zelfdoding door jonge mensen kan anderen die met de gedachte over zelfmoord spelen helpen. Ook ouders en vrienden worden zo voor een ramp behoedt.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft 113 Zelfmoordpreventie gevraagd onderzoek te doen naar de achtergronden van het overlijden. In 2017 pleegden 20 Brabantse jongeren zelfmoord. ''Het is goed mogelijk dat daar ook jongeren tussen zitten uit Oss, Bernheze, Uden en Den Bosch. Omwille van de privacy kunnen we datn niet exact vertellen. Wij weten dat ook niet'', zegt Evita Bloemheuvel van 113 Zelfmoordpreventie.

Wel is het verhaal bekend van Eveline Tepe en Paul Becht uit Doetinchem. Ze verloren in 2018 hun 18-jarige dochter Cathelijne verloren door zelfdoding. ''Deze gebeurtenis, het onpeilbare verlies en het immense verdriet hebben onze levens enorm veranderd en zijn ook heel ingrijpend voor Cathelijne's vrienden en studie- en schoolgenoten.''

Oproep
De preventieorganisatie  zoekt ouders die in 2017 een kind jonger dan 20 jaar verloren door zelfdoding, om door hun ervaringen te leren hoe zelfmoord voorkomen kan worden. Omdat de ouders daar veel over kunnen vertellen, nodigen de onderzoekers deze ouders uit contact op te nemen. Van ouders die eerder deelnamen aan het onderzoek, horen de onderzoekers dat zij het prettig vinden het verhaal van hun kind te delen met de onderzoekers.

Het onderzoeksteam bestaat uit deskundigen van verschillende universiteiten, Jeugdhulp, GGZ, GGD, MIND (de koepel van cliënten- en familieorganisaties in de GGZ) en 113 Zelfmoordpreventie.

In december worden de eerste resultaten bekend van het onderzoek. 

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 en www.113.nl.

advertentie

Lees ook deze artikelen