advertentie Banner SNLR.nl

Onderzoek: 's-Hertogenbosch en Oss hebben financiën goed op orde

De gemeenten 's-Hertogenbosch en Oss staan allebei in de top tien van Nederlandse gemeenten met de beste financiële huishouding. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van accountants- en advieskantoor BDO.

In de lijst met gemeenten met meer dan 100.000 inwoners staat 's-Hertogenbosch op plaats vijf. De gemeente scoort tien op tien, net als vier gemeenten daarboven. Tilburg voert de lijst aan; voor Amsterdam, Dordrecht en Alphen aan den Rijn.

In de categorie gemeenten met 50.000 tot 100.000 inwoners bevindt Oss zich op de zevende positie. De gemeente met meer dan 91.000 inwoners scoort een 9. Alleen de gemeente Amstelveen heeft in deze lijst een tien gescoord. Wethouder Frank den Brok plaatste het positieve nieuws voor Oss op zijn twitterpagina. "Ik kende dit lijstje niet, maar we staan er graag in", schrijft Den Brok. "Een gezamenlijke prestatie van college, raad en organisatie."

Uden en Bernheze

Uden en Bernheze staan niet in de toplijst in hun categorie, 25.000 tot 50.000 inwoners. Daar scoorden de eerste tien gemeenten allemaal een 10. De gemeente Epe staat op plaats 1, Teylingen heeft plaats 2 in handen en Heemskerk is als derde geklasseerd.

Het onderzoek beoordeelde de financiële gezondheid van alle Nederlandse gemeenten. Daarbij ging het uit van vijf kengetallen: solvabiliteit (de mate waarin een gemeente in staat is om aan haar financiële verplichtingen te voldoen), netto/gecorrigeerde schuldquote (schuldenlast ten opzichte van de totale baten), grondexploitatie, structurele exploitatieruimte, belastingcapaciteit en de jaarlijkse gemeentelijke begroting.