Ongeloof over amendement: ‘Schaijk en Reek zijn enorm met elkaar verweven’

Reekenaar Loek Willems houdt zich normaal gesproken weinig bezig met politiek, maar nu er in de Tweede Kamer een amendement is ingediend dat Schaijk en Reek uit elkaar drijft spreekt hij zich uit.

De fusie tussen Uden en Landerd kwam anderhalve week geleden op losse schroeven te staan toen GroenLinks en CDA een amendement indienden om Schaijk bij Oss te voegen. Schaijk naar Oss betekent dat Schaijk en Reek tot onvrede van Willems uit elkaar worden gerukt. “Reek en Schaijk zijn enorm met elkaar verweven en er is een prettige samenwerking”, aldus Willems, die eerder deze week zijn hart luchtte door een brief naar Arena Lokaal te sturen. 

Als voorbeelden noemt de Reekenaar derby’s tussen Achilles Reek en DAW en inwoners die elkaars dorp bezoeken met carnaval.  "Qua leefbaarheid doen we veel samen. Ook als je kijkt naar evenementen zoals Streekfeest. Vrijwilligers kloppen bij elkaar aan en ook sponsoren zitten veel in de dorpen."

Er heerst rivaliteit tussen Schaijk en Reek en inwoners van beide dorpen drijven de spot met elkaar. “Maar dat is allemaal vanuit waardering voor elkaar.”

Willems noemt het amendement 'raar' en 'bizar', want politici in Den Haag  moeten volgens hem kijken naar hoe een proces is verlopen in de gemeente en kritisch zijn op dat proces. "Maar er kan nooit een eigen amendement worden verzonnen en ik heb nu sterk het gevoel dat mensen die vooruit willen kijken, en niet willen blijven hangen, volkomen genegeerd zijn."

Leonard Steetsel van actiegroep Schaijk hoort bij Oss is het met Willems eens dat er een goede relatie is tussen beide dorpen en de herindelingsplannen verandert daar niets aan volgens hem.

Donderdag stemt de Tweede Kamer over het amendement om Schaijk bij Oss te voegen.