advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Online kerkkaartje kopen; 'het is hartstikke gek'

Wie naar voetbalwedstrijden, concerten of theatervoorstellingen gaat, koopt vaak een kaartje online, maar voor een kerkbezoek? "Dat is nieuw en is eigenlijk hartstikke gek."

Nee, pastoor Joost Jansen van de parochie Heilige Augustinus is er niet trots op. Een kaartje kopen voor de mis in de kerk is misschien wel net zo erg als vloeken in de kerk. "Het is verschrikkelijk, maar we kunnen hoog of laag springen, er heerst nu eenmaal corona", aldus de pastoor.

Want COVID-19 is precies de reden dat er een kaartje moet worden gereserveerd. "Vergelijk het met café's, daar moet je ook reserveren", aldus Jansen. In deze coronatijd zijn maximaal dertig bezoekers welkom in de kerk en als dit aantal bereikt is, kunnen er geen kaartjes meer gereserveerd worden. "Dat is ontzettend lullig", vindt Jansen. Het registreren is niet alleen nodig om er beter voor te zorgen dat er maximaal dertig bezoekers naar de kerk komen. Volgens Jansen helpt het registreren ook bij eventueel contactonderzoek.

Ouderen
Maar online een kaartje reserveren, is dat niet lastig voor de ouderen die de kerk bezoeken? "Reserveren kan ook telefonisch hoor, en bij de ingang van de kerk leggen we kaartjes neer." Wat ook gebeurt is dat ouderen hun kinderen een kaartje laten kopen. Zo deed Marko Konings uit Heeswijk-Dinther dat voor zijn moeder. "Veel ouderen hebben geen pc", zegt hij. 

Begrip
Konings kan door corona wel begrijpen dat een kaartje kopen nu nodig is, en pastoor Jansen voelt veel begrip. "Mensen reageren vooral met humor. Ik heb twee missen gehad, in Middelrode en Heeswijk-Dinther. De meesten hebben zich geregistreerd." Toch is Jansen geen fan van kaartjes reserveren voor de kerk en hoopt hij dat de situatie snel weer normaal is.

Wie zich niet geregistreerd heeft, kan toch de kerk binnen zolang het maximale aantal van dertig bezoekers nog niet bereikt is. Toegang tot de kerk blijft gratis.