Onrust bij bewoners Sterrebosflat

Bewoners van de Sterrebosflat in Oss vrezen voor het verdwijnen van belangrijke voorzieningen. De onrust neemt toe door verbouwingsplannen van woningcorporatie BrabantWonen.

Sterrebos kent momenteel nog uitgebreide voorzieningen voor haar ouderen; er is naast nachtverpleging en een receptie ook een logeermogelijkheid, een recreatieruimte en een café. Voorzieningen waarvan door bewoners gevreesd wordt dat ze verdwijnen wanneer BrabantWonen en BrabantZorg gezamenlijk aan de verbouwing van de begane grond gaan beginnen.

Woningcorporaties BrabantWonen en BrabantZorg slaan de handen ineen om de gehele begane grond van de flat grondig onder handen te nemen. Tot groot ongenoegen van haar bewoners, die er vaak juist zijn gaan wonen vanwege deze voorzieningen. “Hoe het was, was het hartstikke goed!”, aldus Leny van Lieverloo, één van de bewoners.

Onnodige zorgen
Van Lieverloo en de andere bewoners maken zich met name druk om het eventuele verdwijnen van de videofoon, de receptie en nachtverpleging. Vooral de videofoon roept een hoop onzekerheid op. Het gerucht gaat dat bewoners die er een zouden willen houden, dit zelf moeten regelen en daardoor duurder uit zijn. Volgens Wilma Verheijde van BrabantWonen een fabel, want de videofoon blijft en, misschien nog wel belangrijker, er verandert niks aan de kosten. “Iedere woning krijgt een nieuwe videofoon. Hiermee kunnen zij nog steeds zien wie er aanbelt en ze kunnen er de centrale entree mee openen”, aldus BrabantWonen.

Receptie
In de hoofdingang van de flat bevindt zich op dit moment nog een bemande receptie die, naast de noodzakelijke administratie, ook vaak een sociale functie vervult als tref- of kletspunt. Vrees van veel bewoners is dat met het weghalen van de receptie een belangrijk aanspreekpunt verdwijnt, wat het gevoel van veiligheid negatief beïnvloedt. Verheijde wijst op een zorgrisico aangezien het receptiepersoneel niet opgeleid is om zorg te verlenen, terwijl ze daar vaak wel voor wordt opgeroepen. In plaats van de receptie wil BrabantWonen bewoners direct in contact brengen met zorgprofessionals. Bovendien, zo stelt BrabantWonen, kost de receptie iedere bewoner €71 aan servicekosten, die ze straks niet meer hoeven te betalen.

Aanleiding voor de opknapbeurt is het bouwen van een nieuw wijkcentrum, D’n Nieuwe Iemhof. De werkzaamheden staan gepland voor dit najaar.

advertentie

Lees ook deze artikelen