advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Docent Pierson College in Den Bosch voelt zich niet veilig na les over vrijheid van meningsuiting en doet aangifte

Ook op het Pierson College in Den Bosch is -net als in Rotterdam- een docent bedreigd vanwege het tonen van een cartoon. Dat blijkt uit een brief aan de ouders en een kamerbrief van onderwijsminister Arie Slob. De docent van de Bossche school heeft aangifte gedaan bij de politie.

Dat het gaat om het ds. Pierson College, blijkt uit een brief aan de ouders van leerlingen van de school, die in handen is van Dtv Nieuws.  Het blijkt te gaan om beeldmateriaal dat verspreid is door leerlingen van de bovenbouw via social media. De lessen van de betreffende docent gaan tijdelijk niet door, meldt de school. ''De schrik en de impact van de vele reacties is groot. De docent maakt het naar omstandigheden redelijk en we kijken in goed overleg naar wanneer de lessen weer hervat zullen worden.''

In de brief aan de ouders staat onder andere:  
"Er is door leerlingen een foto gemaakt van een specifieke dia, die gaat over hoe de democratische rechtsstaat onder druk komt te staan wanneer bepaalde grondrechten met elkaar botsen, zoals vrijheid van meningsuiting, van religie en van betoging. Een van de voorbeelden daarvan betrof een cartoon van de profeet Mohammed. Mensen voelden zich in 2006 daardoor beledigd en demonstreerden daarom. Een lesvoorbeeld van hoe complex de samenval van rechten kan zijn, maar ook hoe belangrijk die grondrechten voor mensen zijn."

Emoties

Volgens de middelbare school voelt de betreffende docent zich onveilig na zijn les: "Doordat door leerlingen foto’s uit de les en beeldmateriaal uit de lespresentatie werden verspreid, ontbrak deze context en hebben buitenstaanders zich een oordeel gevormd over deze lessituatie, wat geleid heeft tot diverse reacties en emoties. Hiermee lijkt een onveilige situatie gecreëerd voor de docent en anderen in de school. Voor de directie en de veiligheidscoördinator was dit reden om externe ondersteuning in te schakelen. Gemeente, calamiteitenteam en politie hebben de school geadviseerd en monitoren deze situatie. Ook de betreffende docent wordt ondersteund vanwege gevoelde onveiligheid." Wat deze ondersteuning precies betekent is niet bekend. 

Ontsteltenis

In een kamerbrief meldde onderwijsminister Slob het volgende over de kwestie: "Helaas hebben wij deze week moeten constateren dat de vrijheid en veiligheid van leraren in Nederland niet altijd vanzelfsprekend is. Veel scholen hebben afgelopen maandag gehoor gegeven aan onze oproep om solidariteit te tonen met Frankrijk en aandacht te besteden aan de vrijheid van meningsuiting. Dit is op een uitstekende en integere wijze gedaan, waarmee het belang van dit onderwerp goed onder de aandacht van leerlingen is gebracht. Tot onze ontsteltenis hebben de acties in het kader van de vrijheid van meningsuiting op scholen in Rotterdam en Den Bosch geleid tot onrust en zelfs tot bedreigingen."

Slob vervolgt: "Het is volstrekt onacceptabel dat de veiligheid van leraren onder druk komt te staan omdat zij de waarde van het vrije woord overbrengen. Het intimideren en bedreigen van leraren kan op geen enkele wijze worden getolereerd en hier treden wij dan ook hard tegen op. Het is belangrijk dat aangifte is gedaan door de scholen en leraren die het betreft."

Directe aanleiding voor de onrust en bedreigingen is de oproep om aandacht te besteden aan de vrijheid van meningsuiting. Die oproep kwam na de moord op de Franse leraar Samuel Paty, op vrijdag 16 oktober.