Onstuimig weer houdt aan, optochtcommissies nog positief

Carnaval staat voor de deur, maar de weergoden lijken zich daar weinig van aan te trekken. Dit weekend gaat het opnieuw hard waaien en dus staan de carnavalsverenigingen in de regio op scherp.

Hoewel de voorspelde temperaturen komend weekend uitzonderlijk hoog zijn, wordt er zondag ook windkracht 5 met veel regen verwacht. Vanaf windkracht 6 adviseren veiligheidsdiensten om optochten niet door te laten gaan, maar windkracht 5 is vaak al op het randje. Zo werd de beslissing vorig jaar in Den Bosch tot het laatste moment uitgesteld. Ook toen was het windkracht 5, maar kreeg de optocht uiteindelijk toch groen licht. 

In beraad
De carnavalsverenigingen in Uden en omgeving houden de ontwikkelingen dan ook goed in de gaten. "Een week vooruit kijken is moeilijk in Nederland, maar we hebben afgesproken om woensdag bij elkaar te komen mocht de verwachting slecht blijven", vertelt Tiny Smits van de Volkelse Piepers. Ook de verenigingen in de andere dorpen zitten er bovenop, maar wachten nog even af. "De veiligheid is heel belangrijk, maar op dit moment ondernemen we nog geen actie. Ze weten het weerbericht voor de volgende dag al niet echt, dus het is lastig te zeggen wat we gaan doen", vertelt Danny van de Heuvel van de Zeelandse Smouskes.

Daar nu uitspraken over doen, zorgt alleen maar voor onrust

Tiny Smits - Optochtcommissie De Piepers


'Beslissing valt later pas'

Ook in Veghel lopen ze niet op de zaken vooruit. Voorzitter Marco Bons: "Ze gaan nu de wagens keuren, dus het gaat vooralsnog allemaal door. We houden het in de gaten en vrijdag valt de beslissing pas of het doorgaat of niet." Ook bij de Knoerissen in Uden nemen ze die beslissing pas op het laatste moment. "Bij de verwachte windkracht 5 wordt er overlegd met de Veiligheidsregio. Aan de hand daarvan wordt zondagmorgen de call go of no go gemaakt", aldus woordvoerder Manon Steenbeek. 

Tiny Smits denkt dat het in Volkel allemaal wel mee gaat vallen. "Wij gaan deze week nog met de vliegbasis en politie zitten, dus we lopen er nog niet op vooruit qua plan. Lassen we het af of doen we het een week later, ik denk dat we daar nu nog niets over moeten zeggen, want dat zorgt alleen maar voor onrust."

advertentie

Lees ook deze artikelen