Ontmoet de gezichten van de Bossche Spoorzone in een speciale buitenexpositie
Ter ere van de maand van de geschiedenis vertellen tien oude en nieuwe werknemers in de spoorzone hun verhaal via de buitenexpositie‘Wij zijn de Bossche Spoorzone’
(De tekst gaat verder onder de video
De spoorzone in Den Bosch is een plek waar vroeger hard gewerkt werd en waar veel industrie was. Hans Kreemer heeft vijftig jaar gewerkt in mengvoerfabriek Koudijs. “Als jongen van 17 jaar ben ik hier komen werken als leerling-monteur. Ik heb altijd hard gewerkt, waardoor ik na jaren chef monteur van de technische dienst werd.”
Dat Kreemer zijn steentje mag bijdragen aan deze expositie, doet hem iets. “Het is heel bijzonder, want Koudijs is een groot onderdeel in mijn leven geweest”, aldus de oud-werknemer.
De spoorzone is vandaag de dag nog volop in ontwikkeling. Daar weet Anne Roos Hosters, grafisch ontwerper in de Gruyterfabriek alles van. “Het is een heel mooi pand met een rijke geschiedenis, maar tegenwoordig zijn er allerlei moderne bedrijven gevestigd”, aldus huidig werknemer. “Ik zit met mijn bedrijf in het deel waar vroeger een oud keramisch bedrijf zat. Het is nu een inspirerende en toepasselijke plek voor mijn bedrijf.”
Maand van de Geschiedenis
De expositie is bedacht door Erfgoed ’s-Hertogenbosch in het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis. Het thema van dit jaar is‘aan het werk’. “Wij vonden dat er meer aandacht mocht komen voor een stukje geschiedenis achter het spoor. Daar is namelijk heel veel geschiedenis te vinden, vooral industrieel erfgoed”, aldus mede-bedenker Anne Verwaaij.
“Wij hebben ervoor gekozen om vijf iconische gebouwen in de spoorzone, zoals het oude sheddakencomplex, machinefabriek Grasso en het station uit te lichten aan de hand van verhalen van werknemers van vroeger en nu.”
Het hele verhaal van Anne Roos Hosters, Hans Kreemer en acht anderen is tot en met 4 november te lezen en zien bij het Leonardo da Vinciplein, achter het station van Den Bosch.