advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

‘Onvoldoende draagvlak’ bij coffeeshops, Den Bosch doet niet mee aan proef

Den Bosch doet toch niet mee aan de landelijke proef met legale wietteelt. Dat heeft burgemeester Jack Mikkers besloten na een gesprek met coffeeshophouders.

Mikkers werd woensdagavond tijdens een raadsvergadering in een motie opgeroepen om zijn eerdere besluit om niet mee te doen, te heroverwegen. Daarop ging hij in gesprek met de shophouders. Zij vinden het experiment van het Rijk niet werkbaar, zegt de burgemeester.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft Mikkers dat shophouders het niet zien zitten vanwege onder meer onduidelijkheid over leveranciers (en de kwalitiet van de wiet) en het assortiment dat tijdens het experiment verkocht mag worden. “Waarbij bijvoorbeeld buitenlandse hasj (dat zorgt voor ongeveer een kwart van de omzet) is uitgesloten”, schrijft Mikkers.

Ook de terugkeer vanuit het experiment naar de 'oude situatie' en onduidelijkheid over de afbouwfase spelen volgens de burgemeester mee.

‘Bij bewezen succes overstappen’
Bij alle coffeeshophouders zijn er twijfels of het experiment wel de beste weg is naar legalisatie, zegt de burgemeester: “Maar zij geven allemaal aan hun ogen niet te willen sluiten voor de ervaringen die in andere gemeenten met het experiment worden opgedaan. Bij bewezen succes van het experiment willen zij graag zo snel als mogelijk overstappen op de nieuwe werkwijze.”

"Gezien de grote betrokkenheid van de coffeeshophouders om werk te maken van legalisatie, zou het een gemiste kans zijn hier verder niets meer mee te doen"

• Jack Mikkers, burgemeester 's-Hertogenbosch

De shophouders en de burgemeester hebben als ‘uitdrukkelijke wens’ om al eerder dan na afloop van de vier jaar inzicht te krijgen in de werking van het experiment. De Bossche shophouders willen daarnaast een tussenevaluatie.

“Gezien de grote betrokkenheid van de coffeeshophouders om werk te maken van legalisatie, zou het een gemiste kans zijn hier verder niets meer mee te doen. Het pleidooi voor tussenevaluatie deel ik daarom op verschillende tafels en de bij het experiment betrokken organen”, zegt Mikkers.