'Betrek inwoners bij de lokale politiek'
Er moet geluisterd worden naar inwoners in de lokale politiek. Zowel D66 Bernheze als Dynamisch Democratisch Oss vinden dit belangrijk. Over dit en meer vertellen zij in het praatprogramma Focus.
Kraus noemt het een speerpunt van D66 Bernheze: het betrekken van inwoners bij vraagstukken en besluiten in de lokale politiek. “Bijvoorbeeld jonge kiezers zijn vaak weinig gemotiveerd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor hen hebben we een jongerendag georganiseerd. Onze focus ligt echt op het betrekken van inwoners.”
Fusiegemeenten
Ook Duijs vindt dat burgers inspraak in de lokale besluitvorming moeten hebben. Hij vindt dat er bijvoorbeeld bij het fuseren van een gemeente meer naar inwoners geluisterd moet worden. "Je ziet vaak dat gemeenten steeds groter worden, en ik weet niet of dat een goede ontwikkeling is." Volgens hem zaten bijvoorbeeld veel inwoners uit Schaijk er helemaal niet op te wachten om op te gaan in de gemeente Maashorst. Op de vraag of mensen daar dan last van hebben, antwoordt Duijs: “Nee, maar het gaat om het gemeenschapsgevoel. Wat is er op tegen om zulke dingen wel aan inwoners voor te leggen? Er is bijvoorbeeld geen referendum gehouden. Als je dat wel doet weet je in ieder geval of er raakvlak voor het plan is.”
Volgens Kraus is het niet ondenkbaar dat ook Bernheze op ten duur in een grotere gemeente zal opgaan. “Op het moment dat wij als gemeente Bernheze niet meer echte kwaliteit van dienstverlening kunnen bieden, moet dat onderwerp echt op tafel komen. Ik denk dat dit iets is wat de komende jaren opnieuw bekeken moet worden.” Ook over dit thema wil Kraus dan wel van inwoners weten wat zíj ervan vinden. "Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Het is niet: we gaan met z'n allen bij Oss of Meierijstad. We moeten weten wat de inwoners wel en niet willen."