advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

'Onze manier van leven maakt het moeilijk voor alles wat géén mens is'

"Onze manier van leven - heel veel industrie, verkeer en vliegen - maakt het moeilijk voor alles wat géén mens is", stelt veldmedewerker Jan Ottens van Agrarisch Natuur Beheer Oost-Brabant. Daarom worden boeren benaderd om de biodiversiteit een handje te helpen door het planten van bloemen op akkervelden.

In ruil voor een deel van hun land krijgen boeren een subsidie van de organisatie. Elke boer krijgt een ander bedrag en dit wordt bepaald door onder meer de hoeveelheid grond en soort bloemen die worden geplant. Na het zetten van een handtekening onder een zesjarig contract wordt de deelnemende boer geïnstrueerd door Agrarisch Natuur Beheer Oost-Brabant hoe ze te werk moeten gaan. Vervolgens is het aan de deelnemer om te zorgen dat de biodiversiteit weer floreert.

Tekst gaat verder onder de video

Een van de deelnemende boeren is Dirk Geenen uit Zeeland. Zijn schoonouders zagen zich door de steeds strenger wordende regels van de provincie gedwongen afscheid te nemen van hun melkveehouderij. Daarop is besloten over te gaan op agrarisch natuurbeheer om de flora en fauna te helpen in het gebied. En dat werpt zijn vruchten af blijkt. 

"We zitten tijdens het werk op een open tractor te genieten van de randen vol met insecten, muisjes die wegschieten en de roofvogels die boven de percelen hangen om de muisjes te vangen", licht Geenen enthousiast toe. 

Vooruitgang
Wat het initiatief van Agrarisch Natuur Beheer Oost-Brabant betekent voor de biodiversiteit is nog onduidelijk. Daarom worden in de winter mensen gezocht die willen monitoren, zodat het niet alleen lijkt dat het plan de biodiversiteit helpt maar voortaan ook in cijfers uitgedrukt kan worden.