Ook aandacht voor kindslachtoffers bij dodenherdenking Den Bosch: 'Moeten we bij stil blijven staan'

De dodenherdenking op initiatief van de Bossche Veteranenvereniging Ouwestomp en het Veteranen Ontmoetings Centrum verliep dinsdag vanwege de coronamaatregelen anders dan gewoonlijk. Toch was de ceremonie daar niet minder indrukwekkend door, mede dankzij het leggen van een bloemstuk bij het kindermonument.

Een regenachtige Casinotuin was dinsdagochtend het decor van de dodenherdenking in Den Bosch. Nadat tussen 10:00 en 11:00 uur in blokken van vijftien minuten twee militairen erewacht stonden bij het monument, werd om 10:55 uur een krans gelegd door twee Bossche veteranen. Daarna blies een trompettist van het Reünie Orkest Regiment van Heutsz het signaal taptoe, gevolgd door twee minuten stilte.

(Tekst gaat verder onder de video)

Vervolgens was het de beurt aan de kinderen van veteraan Ferry van de Grint om bloemen neer te leggen bij het kindermonument. Een bijzonder moment, vond Van de Grint: “Met zo’n moment als dit komen ook zij er niet onderuit, dat ze een klein momentje van besef hebben. Er zijn een hoop slachtoffers gevallen, onder wie ook veel kinderen.”

Jeroen Stam, de voorzitter van Ouwestomp, onderschrijft het belang van het betrekken van kinderen bij de dodenherdenking. “Daar moeten we bij stil blijven staan, dat moeten we blijven herdenken. Als we dat niet meer doen, wordt het vergeten. En daar zijn wij het niet mee eens, het moet altijd door blijven gaan.”

Gehaakte bloemen in Engelen

De herdenking voor de inwoners van Engelen en Bokhoven stond in het teken van vrijheid en vond plaats bij het massagraf monument in de Achterstraat in Engelen. De kerkdienst werd door de coronamaatregelen online gehouden. Inwoners van de dorpen hadden zelf bloemen gehaakt en gebreid om het monument te sieren. Het is een initiatief van de stichting 'Ik sta voor Vrede, Vrijheid en Vriendschap' onder de naam 'Nieuw zicht op herdenken'. De versieringen blijven één week liggen.