Ook beroepstelers mogen niet meer sproeien met water uit sloten en beken
Waterschap Aa en Maas neemt verdere maatregelen vanwege de aanhoudende droogte. Ook beroepsmatige telers van fruit, groente, bloemen, planten en bomen mogen vanaf donderdag niet meer sproeien met water uit sloten en beken.
Het verbod duurt tot het moment dat het waterpeil weer op niveau is. Voor onze regio geldt het verbod ruwweg voor het gebied ten zuidoosten van de A2, A59 en A50. Daaronder vallen ook de gemeenten Bernheze, Maashorst en delen van Meierijstad en ’s-Hertogenbosch.
Het waterschap wil er door de maatregel voor zorgen dat het water in de sloten en beken niet verder zakt en blijft stromen. Door de droogte van de laatste tijd is het waterpeil al flink gedaald en dat is in de sloten en beken goed merkbaar. De temperatuur van het water neemt toe en er zit minder zuurstof in. Dat heeft schadelijke gevolgen voor dieren en planten. Ook kan er door een lage waterstand schade ontstaan aan oevers en kades.
De afgelopen tijd zijn ook al andere maatregelen genomen om het water beter vast te kunnen houden.
Weinig overlast
Volgens de agrarische organisatie ZLTO ervaren boeren op dit moment geen extra overlast door de aangescherpte maatregelen in de regio. “De situatie is sinds vandaag niet echt veranderd voor agrariërs. Boeren staan aan het begin van het oogstseizoen; de gewassen zijn dus grotendeels als tot wasdom gekomen. Het is dus een ‘kwestie van onderhoud’”, aldus een woordvoerder.
Die benadrukt verder dat boeren verschillende technieken gebruiken tegen de droogte. “De agrarische sector is volop bezig om waterbesparende technieken toe te passen, waar het gaat om beregeningsmethoden. Ook nemen boeren en tuinders maatregelen om in de bodem meer water vast te houden (verbetering bodemstructuur) en door te investeren in technische vernieuwing voor wateropslag in de bodem (o.a. onderwaterdrainage). Via andere teelt- en bedrijfssystemen wordt ingezet op een kleinere zoetwaterbehoefte.”