Ook bij verpleeghuizen BrabantZorg zijn vaccinaties begonnen: ‘Heel uniek moment’

BrabantZorg is maandagmiddag gestart met de coronavaccinaties in haar verpleeghuizen in de regio. De eerste bewoner die in De Watersteeg in Veghel een prik kreeg, was Bets Verbiesen uit Zeeland.

De verpleeghuizen van BrabantZorg behoren tot de eersten in Nederland waar de vaccinaties worden toegediend. Het gaat dan om de bewoners die onder behandeling zijn van een specialist ouderengeneeskunde. Dat betreft zo’n 60 procent van de BrabantZorg-cliënten. De komende drie dagen worden op de bijna 35 locaties in totaal zo’n 1400 mensen gevaccineerd.

(Tekst loopt door onder de video)

Bestuursvoorzitter Wilma de Jong van BrabantZorg stond in een toespraak nog even stil bij het feit dat bijna een jaar geleden het eerste coronageval werd vastgesteld in De Watersteeg. De regio Noordoost-Brabant werd daarna een van de grote brandhaarden tijdens de eerste coronagolf.

“We zijn dan ook heel blij dat wij als eersten in Brabant nu het vaccin mogen toedienen waarbij we hopen dat we nooit meer meemaken wat we nu hebben meegemaakt”, aldus Wilma de Jong.

'Niet zo bang'

Na de toespraken was het moment suprême aangebroken: de eerste drie bewoners van De Watersteeg werden ingeënt met het Pfizer/BioNtech-vaccin. Één van hen was Bets Verbiesen. Voor haar viel de vaccinatie naar eigen zeggen erg mee: "Ik word heel vaak geprikt, dus ik ben er niet zo bang voor. Ik hoop in ieder geval dat ik hiermee kan helpen dat de ziekte weggaat."

Jamy Wellens, verzorgende IG bij De Watersteeg, was degene die de prik mocht zetten bij Verbiesen. Zij vindt het bijzonder dat juist De Watersteeg is uitgekozen voor de eerste vaccinatie binnen BrabantZorg. "Een heel uniek moment, vooral omdat we als eerste te maken kregen met een bewoner die positief getest was op COVID. In maart zijn we in een heel diep dal terecht gekomen en hebben we heel veel bewoners onder onze vingers vandaan zien glippen", aldus Wellens, die blij is met de vaccinaties, maar wel waakt voor teveel optimisme: "We zijn er nog steeds niet, al begint er wel wat licht aan het einde van de tunnel te komen."