advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Ook Bossche darter benaderd voor matchfixing: ‘Effe verliezen, dan krijg je honderd euro’

Top-darters verdienen doorgaans veel geld met het winnen van grote toernooien. De groep darters die daaronder zit en die niet regelmatig een grote som geld opstrijkt, is daardoor een dankbaar doelwit voor matchfixing. Dat heeft de Bossche darter Toon Greebe aan den lijve ondervonden.

Matchfixing, oftewel het kopen van wedstrijden, is voornamelijk bekend uit het voetbal, maar een week geleden meldde de NOS dat zulke praktijken ook in de dartsport plaatsvinden. Bijvoorbeeld bij Niels Zonneveld, een teamgenoot van Bosschenaar Toon Greebe.

Vooral bij het online darten, door middel van een webcam, is valsspelen of het toegeven aan matchfixers, aantrekkelijk en laagdrempelig. Zo werd het Nederlandse darttalent Wessel Nijman eerder al voor vijf jaar geschorst vanwege matchfixing. Een goede zaak, vindt Greebe.

“Voor Wessel zelf vind ik het rot, maar voor de dartsport is het goed dat het aangepakt wordt. Ze hebben gelijk een goed signaal afgegeven; ‘jongens, dit gaan we niet doen’.”

(Tekst loopt door onder de video)

Het online darten is niet Greebe’s ding, maar dat wil niet zeggen dat hij niet zelf al eens benaderd is om een wedstrijd te verliezen in ruil voor een geldsom.

Al zijn ze drie jaar, ik sloop ze helemaal als het moet.

• Toon Greebe

“Op regionale toernooitjes wordt er weleens aan je gevraagd: ‘Ik geef je vijf tientjes als je verliest, dan is m’n maatje de poule door’. Of: 'Je moet ‘effe’ verliezen, dan krijg je honderd euro'. Dat is niet echt matchfixing zoals je het nu hoort, maar het is er altijd al wel een beetje geweest”, aldus de Bosschenaar.

Greebe bezweert overigens dat hij zelf nooit aan zulke praktijken heeft meegewerkt: “Ik ga liever goed spelend ten onder, dan dat ik expres moet verliezen. Zo zit ik niet in elkaar. Al zijn ze drie jaar, ik sloop ze helemaal als het moet.”