Ook cafetaria’s moeten hun prijzen noodgedwongen verhogen
Bijna alles wordt duurder, en ook cafetaria’s verhogen hun prijzen. Dit aangezien de prijzen van bijvoorbeeld producten en energie door de oorlog in Oekraïne flink zijn gestegen. Snackbars zien nu geen andere mogelijkheid meer dan dit door te berekenen aan hun klanten.
Bij cafetaria de IJsbeer kost een frietje nu €2,10. Straks wordt dat €2,40. “Dit door de prijsverhogingen van bijvoorbeeld frituurvet, energie en verpakkingsmaterialen. Het lijkt wel alsof het een tsunami is van dingetjes die de prijs opvoeren”, zegt de eigenaar Ton Vorselaars.
Ook moeten snackbars volgend jaar van het plastic af, en andere materialen zijn duurder. Vorselaars kiest ervoor om al eerder op andere verpakkingsmaterialen over te stappen. “Dan nemen we dat nu vast mee in de prijsverhogingen, en dan hoeft de prijs niet straks weer omhoog.” Vorselaars baalt ervan dat hij de prijzen moet verhogen. “Ik vind het zelf ook niet leuk als prijzen van bepaalde producten omhoog gaan. Dus de klanten vinden dat ook niet leuk.”
Zijn klanten kopen er in ieder geval geen frietje minder om. “Voor die paar 10-centjes meer laat je het toch niet liggen. Smaakt veel te lekker", zegt een klant. Een andere klant blijft ook friet kopen. “Al wordt het een euro duurder. Het zijn toch levensbehoeftes. En extra dingetjes die lekker zijn, die moeten gewoon blijven.”