Ook Den Bosch herdenkt op 1 juli de afschaffing van de slavernij
Op het Stadhuis in Den Bosch wordt op 1 juli de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden herdacht. Die dag start ook het landelijke Herdenkingsjaar Slavernijverleden.
1 juli is de dag van Keti Koti, een traditioneel Surinaamse herdenking van de afschaffing van de slavernij. Keti Koti staat voor ‘ketenen verbroken’. Door de gemeente ’s-Hertogenbosch werd daar nog niet eerder officieel bij stilgestaan.
Samen met een adviescommissie is gekeken hoe Keti Koti op een waardige en gepaste manier kan worden ingevuld. In die commissie zitten betrokkenen en nazaten van tot slaaf gemaakten uit de gemeente. Ze zijn actief voor vrijwilligersorganisaties als Prisiri, Nos Baranka, Ons Poppetje en Wi Eygi Fasi die ieder jaar aandacht besteden aan het koloniale verleden. Het herdenkingsjaar in Den Bosch begint dus op het Stadhuis.
Eerste stap
Wethouder Ufuk Kâhya hoopt dat veel mensen die zich betrokken voelen bij het onderwerp daar naartoe komen: “We zien de herdenking en de viering van Keti Koti als een belangrijke eerste stap om meer mensen bewust te maken van een geschiedenis waar nog zoveel over onbekend is. Het is onderdeel van een proces waarin we met elkaar ontdekken en van elkaar leren. We nodigen iedereen uit om met ons mee te doen. Samen zullen we ook nadenken over hoe we er in de toekomst op een goede manier aandacht aan kunnen geven.”
Via de website van de gemeente kunnen mensen zich aanmelden voor de bijeenkomst.