Ook in Uden vragen over bijstandsaffaire, maar gemeente past beleid niet aan
De fractie van GroenLinks Uden stelt vragen over de bijstandsaffaire in de gemeente Wijdemeren. De partij wil weten in hoeverre minima in Uden gekort worden op giften. Dat gebeurt, zegt wethouder Prinssen. Omdat het volgens hem moet, maar de gemeente is coulant wanneer het kan.
In Wijdemeren moest een bijstandsmoeder 7000 euro terugbetalen, omdat zij wekelijks boodschappen kreeg van haar moeder. Ook in Uden wordt deze hardheidsclausule toegepast. "GroenLinks vindt dit schaamteloos en vraagt zich af in hoeverre de participatiewet wordt gehandhaafd”, stelt de partij.
Gratis meubels tellen niet mee
De fractie springt daarmee in de bres voor zo'n zeventig gezinnen die in december gratis meubels mochten uitzoeken in een tijdelijke winkel van Van Donzel. GroenLinks wil weten of zij hierdoor ook gekort worden en zo ja, of het college bereid is de regel aan te passen en enig coulance te tonen.
Wethouder Prinssen (VVD) reageerde donderdagavond op de vragen door de stellen dat de meubels niet als inkomen gezien worden. Daaraan voegt hij toe dat de gemeente vanuit landelijke wetgeving verplicht is om inkomens van mensen in de bijstand te blijven toetsen. Dat beleid zal dan ook niet op de schop gaan. Maar, stelt hij, "Wij zoeken altijd naar maatwerk en dat gaat volgens mij goed. De zogenaamde hardheidsclausule, die ons in staat stelt om barmhartig met onze inwoners om te gaan en uitzonderingen te maken, passen we toe wanneer het kan."
De bijstandsaffaire leidde tot grote landelijke verontwaardiging. Ook in Oss kwamen hier vragen over; daar stelde de gemeente eerder deze week nog dat ze donaties in dergelijke gevallen inderdaad als inkomen zou kunnen beschouwen.