'Ook oppositiepartijen hadden kunnen weten van afwezigheid wethouder'

"Het is flauw en kinderachtig om met een motie van afkeuring te komen", vindt SP-fractievoorzitter Jan Raaimakers. "De excuses zijn gemaakt en wethouder Peter van Boekel heeft zijn werk weer gedeeltelijk hervat."

Hij en zijn collega's van de andere coalitiepartijen CDA en Lokaal waren op de hoogte van de afwezigheid van Van Boekel. Dat hadden de oppositiepartijen volgens hen ook kunnen zijn. "De agenda van de collegevergaderingen is gewoon openbaar. Daar staat keurig op wie er aanwezig of afwezig is. Dan zou er altijd een belletje kunnen gaan rinkelen, bij iedereen", vertelt Mart Smits van het CDA, de partij van de betreffende wethouder.

En er was nog een andere mogelijkheid om het te kunnen weten. Volgens Raaimakers kregen oppositiepartijen bij vragen over bepaalde onderwerpen ineens een andere wethouder aan de telefoon, die daarbij keurig uitgelegd zou hebben de taken van Van Boekel waar te nemen omdat hij ziek was. Raaimakers: "We weten echt niet meer omdat wij in de coalitie zitten." Ook Lokaal was op de hoogte, vertelt fractievoorzitter Jan Bouwman.

College heeft verzaakt

Woensdagochtend werd bekend dat de vier oppositiepartijen VVD, D66, Progressief Bernheze en Blanco een motie van afkeuring indienen. Alle drie de partijen erkennen, net als het college van B en W, dat er fouten zijn gemaakt. "Het college heeft zich verzaakt. In die zin kan ik de opwinding mezelf wel voorstellen", zegt Bouwman (Lokaal). "Het college had inderdaad actief moeten communiceren, daar ben ik het volledig mee eens", aldus Smits (CDA). En Raaimakers: "Als ze nu vanavond vragen hadden gesteld om het in de toekomst te voorkomen, dan had ik daar best in kunnen komen. Maar het is heel flauw en kinderachtig om na de gemaakte excuses alsnog met deze motie te komen."

Het onderwerp staat vanavond op de agenda van de gemeenteraad. De digitale vergadering begint om 19.30 uur.