advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Ook vijver Mellepark in Uden besmet

De gemeente Uden roept op uit te kijken in de vijver van het Mellepark in Uden-Oost. Er zou sprake zijn van botulisme en/of blauwalg.

De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst. Met beluchtingspompen wordt gewerkt aan het omhoog krijgen van het zuurstofgehalte van het water. Door het tropische weer is de temperatuur van het water gestegen. Daardoor zijn bacteriën in de vijver ontstaan. Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging die vooral slachtoffers maakt onder watervogels en vissen. De bacterie verspreidt zich via kadavers. De gemeente en het waterschap Aa en Maas verwijderen daarom zo snel mogelijk dode dieren uit het Mellepark. Uden roept op contact met het water en zieke- of dode dieren te vermijden. Ook het voeren van vogels wordt afgeraden, net als sportvissen. Botulisme verdwijnt vaak vanzelf als het water afkoelt.

Blauwalg is te herkennen aan een groene, blauwachtige kleur van het water. In de zomermaanden kan de alg zich goed ontwikkelen als het lang warm is. Als de zon afneemt en het water koeler wordt, dan wordt ook de hoeveelheid blauwalg minder.