Nooit te oud om te sporten: Helios '72 start met Walking Handball

Rennen en springen is verboden, maar dat betekent niet dat het er minder fanatiek aan toe zal gaan bij de nieuwe trainingen van Helios '72. De Udense handbalvereniging start na de zomervakantie met 'Oldstars Walking Handball', speciaal voor 55-plussers.

Helios '72 begon 49 jaar geleden met handbal voor jeugd- en seniorenteams. Inmiddels zijn daar handbalvormen voor de jongste jeugd (kabouters) en recreantenleden aan toegevoegd, maar voor de 55-plussers was nog geen alternatieve spelvorm. "We zagen dat sommige leden moesten afhaken, omdat ze simpelweg teveel klachten kregen. Zij moesten dan op zoek naar iets anders, omdat zij geen vervolgstap hadden binnen Helios", vertelt penningmeester Anke van den Bruele. Toen wees iemand ons op het Nationaal Ouderenfonds, die het Oldstars Walking Handball heeft opgezet en daar gingen we mee aan de slag." 

4 tegen 4

Walking Handball is een variant waarbij - de naam zegt het al - niet wordt gerend, maar gewandeld. Er wordt op een kleiner veld gespeeld, vergelijkbaar met een basketbalveld en met een zachte sponsbal gegooid. Ook de trainingen zijn anders. Zo wordt het eerst halfuur warmgedraaid met mobiliteitsoefeningen en wordt er pas daarna een partijtje gespeeld met teams van  4 spelers, in plaats van 7.

Samenwerking met FC de Rakt

In de wintermaanden vinden de trainingen plaats in een sportzaal in Uden, in de zomer wordt gebruik gemaakt van de velden van FC de Rakt. De kantine is daarbij een belangrijk aspect. "De derde helft is minstens zo belangrijk en het koffie- en theemoment faciliteren we dan ook. Daarnaast zien we mogelijkheden voor eventuele uitwisselingen tussen de voetballers en handballers en kunnen in de wintermaanden, bij erg slecht weer, de voetballers altijd aansluiten bij de handbaltrainingen in de zaal."

Subsidie

De kick-off van het Oldstars Walking Handball bij Helios '72 is eind september en de eerste vijf deelnemers hebben zich al aangemeld. De vereniging heeft een aanvraag gedaan voor subsidie vanuit het Sportakkoord van de gemeente. Als de subsidie toegekend wordt, zijn de trainingen de eerste tien weken gratis. Daarna wordt van de deelnemers een bijdrage verwacht, zodat de spelvorm een vaste plek kan krijgen binnen de vereniging.