advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Opinie - De gevolgen van een verkeerd filmpje

Een paar uur na het verschrikkelijke Stint-ongeluk zat een diep bedroefde burgemeester Wobine Buijs achter een tafel in de raadszaal en stond de pers uitgebreid te woord. Ze oogde bedroefd maar zeker niet verslagen. Ze zat daar als burgermoeder die voorging in het verdriet waar iedereen door was overvallen.

Maar na de dood van Arie den Dekker maandagavond zagen we een heel andere burgemeester. Een meer dan aangeslagen Buijs stuurde als reactie een totaal verkeerd filmpje de wereld in waarvan de kwaliteit zowel technisch als inhoudelijk ver onder de maat was. Dat realiseerde ze zichzelf ook heel snel en daarom kwam er dinsdagmiddag alsnog een persconferentie en stond ze iedere journalist persoonlijk te woord.

Maar toen was het kwaad al geschied. Columnist Marcel van Roosmalen hoefde het een keer niet over Angela de Jong te hebben, maar kon zijn pijlen richten op Wobine Buijs en het verschrikkelijk lelijke Oss. Maak u daar niet te boos over. Marcel van Roosmalen is altijd van de depressieve toon en vindt heel Nederland lelijk.

Peter R. de Vries had ook al even een paar dagen geen voorpagina meer gehaald en de doorgaans beter geïnformeerde misdaadjournalist wist niet hoe snel hij op Twitter het voor klokkenluiders moest opnemen. Dat de zaak van Arie den Dekker iets meer is dan een niet gehoorde klokkenluider was hem niet bekend. Amsterdam ligt dan ook wel heel ver van Oss.

Natuurlijk kan je zelfs zonder onafhankelijk onderzoek al wel concluderen dat deze zaak anders had gemoeten en alleen maar verliezers kent. Maar is de beste bestuurder van 2018, want daartoe werd Wobine Buijs destijds uitgeroepen, nu ineens een burgemeester die moet aftreden? Als je de social media de afgelopen dagen volgt zou je bijna die conclusie trekken.

Buijs bracht dinsdag tijdens de persconferentie een lastig maar oprecht verhaal. En vooral haar statement dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen dat verder gaat dan antwoorden op vragen van de pers of de gemeenteraad  geeft aan dat ook zij zoekt naar antwoorden.  Pas als die uitkomsten er zijn, is er een moment om over haar positie te praten.

Op de vraag in het interview met Dtv of ze zichzelf iets verweet in de hele kwestie, zei ze geen nee of ja. Ze wist het niet, ze wilde er over nadenken. Ze moest het laten bezinken. Dat is misschien een goed advies voor iedereen. Eerst alles iets meer laten bezinken voor je je een mening vormt.

Patrick Huisman 
Eindredactie Dtv Nieuws