advertentie Banner Trined

Eerste voetballoze weekend UDI'19: 'de competitie was al uitgehold'

De corona-persconferentie van het kabinet maakte op 13 oktober in één klap een einde aan het (contact)sportseizoen voor volwassenen. Velden en zalen blijven leeg en ook de kantines gaan op slot.

Voor voetbalclub UDI'19 in Uden betekent het kabinetsbesluit dat zo'n 350 senioren op zoek moeten naar een andere weekendbesteding. Zij spelen geen wedstrijden meer en mogen alleen nog trainen in groepjes van vier, op anderhalve meter afstand. "Dat is een domper, ja", zegt voorzitter Ben Tuithof. "Alles kwam net weer een beetje op gang."

Toch overheerst er een apart soort opluchting binnen de club: "Wat mij betreft waren de competities al uitgehold", vindt de voorzitter. "Kijk alleen al naar de Hoofdklasse (waarin UDI'19 1 uitkomt). Daar zijn er teams die zes wedstrijden hebben gespeeld, waar anderen er maar twee hebben. Dan is er van een competitie weinig sprake meer."

Het levert ons een financiële klap op

• Ben Tuithof, UDI'19

Kwestie van vertrouwen

Naast het verschil in gespeelde wedstrijden, merkte Tuithof dat er een beroep werd gedaan op onderling vertrouwen tussen de clubs: "Er zijn genoeg wedstrijden geweest waarin de tegenstander een coronageval in de selectie had. Dan moet je elkaar kunnen vertrouwen en er vanuitgaan dat die speler niet wordt opgesteld: leuker wordt het er niet op."

Het verbod levert veel amateurclubs nog een nieuw vraagstuk op: wat doet men met de onder-19 teams? Immers mogen sporters onder de 18 jaar oud wél blijven trainen. "Dat is inderdaad nog een vraagstuk. Zoals het er nu naar uitziet moeten we deze teams écht gaan opsplitsen." Of er nieuwe traininsmethoden gaan worden opgezet, kan Tuithof nog niet zeggen.

Financiële strop

Eerder sprak Tuithof in gesprek met Dtv Nieuws zijn zorgen uit over een nieuwe kantinesluiting. "En die zorgen heb ik dus opnieuw. Het levert ons een financiële klap op.", is de voorzitter duidelijk. "Wanneer er niets verandert moeten we nadenken over maatregelen die onze leden gaan treffen, zoals het verhogen van de ledencontributie."