UPDATE: Brand bij verschrotingsbedrijf A.V.I. onder controle

De brand bij verschrotingsbedrijf A.V.I. is onder controle. Via een NL Alert werden omwonenden daar rond 18.00 uur over ingelicht. De brandweer is nog wel aan het blussen en er komt nog rook vrij. Dat kan nog enige tijd stankoverlast geven.

Sinds donderdagochtend woedt opnieuw een grote brand op de Rietveldenkade, waarvan de dikke zwarte ruilpluimen tot in de wijde omgeving te zien zijn. Zelfs tot in Rosmalen en de Groote Wielen kunnen mensen er last van hebben. Het zal nog uren duren voordat de brand volledig geblust is. "Het is een stapel met voornamelijk auto's die in brand staat. Het bluswater loopt nu van de stapel af. De berg met afval moet stukje voor stukje uit elkaar worden getrokken om bij de kern van de brand te komen. Dat kost veel tijd", aldus Wendy Ryan van veiligheidsregio Brabant-Noord. 

Het bedrijf aan de Rietveldenkade kwam in maart dit jaar ook al negatief in het nieuws door een enorme brand. De brand van donderdag is qua omvang aanzienlijk kleiner dan de brand in maart, laat de gemeente Den Bosch weten. De rook blijft nog richting Maaspoort, Empel en de Hambaken trekken.

De brandweer van diverse korpsen uit de regio is opgeroepen om de brand te blussen. Zo'n 90 brandweerlieden zijn aanwezig. Er is ook een blusboot aanwezig die vanuit Tiel moest komen en er zou een drone-team van de brandweer onderweg zijn. Op beelden is te zien dat een grote berg metaalafval in brand staat.

De eigenaar van het bedrijf denkt dat de brand is ontstaan in een autowrak. Het vuur zorgt voor grote rookwolken die van veraf al zichtbaar zijn. De rook gaat in de richting van de Maaspoort. De rookontwikkeling is wel minder hevig dan bij de grote brand in maart.

Via NL Alert werd eerder donderdag een waarschuwing gegeven aan omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te zetten als mensen last hebben van de rook. De SP in Den Bosch heeft inmiddels al aan de bel getrokken bij het college naar aanleiding van de nieuwe brand. De partij wil dat het bedrijf onmiddellijk haar werkzaamheden staakt totdat duidelijk is of de vergunning kan worden ingetrokken.