Oppositie Bernheze verbaasd over situatie Wildhorst: ‘Wethouder heeft ons voor het lapje gehouden’

“In elke vergadering heeft Peter van Boekel steeds gezegd dat de arbeidsmigranten er op de Wildhorst goed bijzitten, maar nu blijkt dit helemaal niet het geval te zijn”, reageert de fractievoorzitter van Politieke Partij Blanco, Marko Konings, op de onderzoeksreportages van Dtv Nieuws.

Maandag en dinsdag publiceerde Dtv Nieuws in twee delen de uitkomsten van een onderzoek naar de woonomstandigheden van arbeidsmigranten in de gemeente Bernheze en specifieker, op de Wildhorst in Heeswijk-Dinther. Hieruit kwam onder andere naar voren dat de migranten worden gehuisvest in krakkemikkige bungalows, onder slechte omstandigheden.  De reactie van wethouder Peter van Boekel op die uitkomsten is hier terug te zien.

‘Wist de wethouder niet beter?’

“Het lijkt erop dat hij ons voor de gek gehouden heeft”. Volgens Marko Konings roept dit ook over andere huisvestingslocaties vragen op. “Dit gaat nog over de Wildhorst; een locatie waar we al jaren mee bezig zijn en die allang bekend is bij iedereen. Maar hoe goed worden ook de andere adressen in de gaten gehouden, nu blijkt dat de realiteit heel anders is?”

Ook de fractievoorzitter van oppositiepartij VVD plaatst vraagtekens bij de antwoorden van Peter van Boekel. “Tsja, dit is het antwoord van de wethouder die vertelde dat alles in orde was op de Wildhorst. Wist de wethouder niet beter na gedane controles?” Jack van der Dussen noemt de situatie van de arbeidsmigranten “schandalig en onacceptabel”.

Volgens Van der Dussen zijn alle zaken die in de reportages onderzocht en geconstateerd zijn, in strijd met het nieuwe beleidsplan van de gemeente. "Zijn verbaasde reactie op de situatie op de Wildhorst vind ik dan ook een slap verhaal".

In oktober van dit jaar lanceerde de gemeente Bernheze een nieuw plan: “Beleid huisvesting internationale werknemers Gemeente Bernheze”. In dit plan erkent de gemeente dat er verschillende problemen een rol spelen bij de huisvesting van arbeidsmigranten, zoals bijvoorbeeld specifieke gedoogconstructies, gebrekkige informatievoorziening voor de arbeidsmigranten in hun eigen taal, of geen inschrijvingen in de Basisregistratie Personen oftewel BRP. 

‘Hij heeft dit ter goeder trouw gezegd’

Coalitiepartij SP neemt het op voor Van Boekel. “Hij heeft ons absoluut niet voor de gek gehouden en heeft ons altijd ter goeder trouw geïnformeerd over de situatie op de Wildhorst. Het uitvoeren van die controles is echt nog niet zo simpel, en wij komen ook niet overal binnen. Dus als hij zegt dat het naar zijn weten goed geregeld is voor de arbeidsmigranten, dan geloof ik dat gelijk”, legt fractievoorzitter Jan Raaimakers uit. “We doen als gemeente echt ontzettend veel om de situatie van arbeidsmigranten te verbeteren, en we zijn ook echt al wel ver gekomen daarin. Maar je kunt niet in een functie zitten zoals de mijne, en dan zeggen dat je voor de gek gehouden bent door de wethouder. Ik schrik iedere keer weer, als ik zie hoe slecht arbeidsmigranten het in Nederland vaak hebben, maar verbaasd ben ik niet. “

Als het aan Konings ligt, is de oplossing simpel: permanente huisvesting van arbeidsmigranten op de Wildhorst is sowieso onwenselijk en moet geleidelijk tot een halt komen. Tot die tijd moet er in worden gezet op handhaving. “Maar”, nuanceert Raaimakers, “je kunt niet zomaar gaan handhaven. Zo gemakkelijk gaat dat niet. Je zult toch echt eerst regels en handvaten nodig hebben, en daar zijn we nu als gemeente hard mee bezig om díe te realiseren. Dat heeft tijd nodig. " Volgens de fractievoorzitter van de VVD heeft de gemeente al tijd genoeg gehad. Het feit dat het nieuwe plan van de gemeente pas op 10 december is ondertekend, ziet de VVD-er dan ook niet als excuus. "Het heeft ons überhaupt al een jaar gekost om tot nieuw beleid te komen, terwijl we allang wisten, dat we níet weten wie waar woont in onze gemeente. Er wonen gewoon mensen zonder naam op de Wildhorst, en daar had de wethouder allang wat aan kunnen doen."

Onderdeel van het nieuwe beleid van de gemeente is dat het inschrijven van arbeidsmigranten bij de gemeente waar zij wonen, óók wanneer zij tijdelijk naar Nederland komen, de verantwoordelijkheid wordt van de huisvester of werkgever. "Dit moet de huisvester of werkgever regelen. Doen ze dat niet, dan moet de gemeente daar op handhaven", concludeert Van der Dussen.