Opvang asielzoekers vlakbij Autotron op losse schroeven, mogelijk asbest in de grond
Op de grens van Vinkel en Rosmalen is het bosgebied mogelijk verontreinigd door asbest. En juist op die plek moet de toekomstige noodopvang voor vluchtelingen komen.
Omwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen de komst van een noodopvang bij Autotron, omdat er volgens hen asbest ligt op het terrein. Een van de omwonenden en bezwaarmakers is Henk Heijmans. Hij woont al tientallen jaren naast het terrein in Rosmalen.
“Vroeger stond hier een kippenboerderij met asbestdaken. Nadat het bedrijf in 1991 failliet ging, heeft Libema de grond gekocht in 1996”, vertelt Heijmans. “Bijna alle asbest is toen verwijderd, maar de laatste vijf procent ligt verspreid over het terrein.”
Heijmans benadrukt dat hij geen bezwaar heeft tegen de komst van vluchtelingen, maar wel als zij moeten wonen op een terrein met asbest. “Van mij mogen de asielzoekers zo komen en daar wil ik ook bij helpen, maar niet op een vervuilde grond. En al helemaal niet als deze mensen zelf onwetend zijn.”
Gemeente en COA wisten van niks
Ook de gemeente Den Bosch en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wisten naar eigen zeggen niets van asbest op deze plek. Begrijpelijk, volgens Heijmans. “Rond 2000 hebben wij ook al aan de bel getrokken, maar toen was dat bij de gemeente Maasdonk. Dat is later pas overgegaan naar de gemeente Den Bosch. De meesten zullen inmiddels bij de gemeente Oss werken of met pensioen zijn. De nieuwe ambtenaren weten dus van niks.”
Maar grondeigenaar Libema zou volgens de omwonende wel weten over asbest op deze plek. “Ik vind het asociaal van Libema dat zij mensen op een verontreinigende grond willen zetten en daar zelf veel geld aan verdienen. Zij hadden open kaart moeten spelen”, aldus Heijmans.
Een woordvoerder van COA laat weten: “Wij wisten niet van mogelijke vervuiling. Wij spreken met vastgoedeigenaren en gemeentes om te kijken of we tot tijdelijke opvanglocaties kunnen komen. En als er dan een locatie is die we kunnen huren in een gemeente die akkoord is met opvang, gelden voor ons de regels van een vergunningaanvraag.”
Bodemonderzoek
Voor de vergunningverlening wordt momenteel een onafhankelijk bodemonderzoek uitgevoerd. Ook wordt er een quickscan flora en fauna gedaan om te bepalen wat de effecten zijn van het gebruik van het terrein op beschermde dieren. De resultaten van dit onderzoek worden samen met de omgevingsvergunning die het COA moet aanvragen getoetst. Op basis daarvan besluit de gemeente of de plek veilig genoeg is voor de komst van asielzoekers.