Organisator NK BMX in Erp: "Brabanders zijn motorcrossers"

De Nederlandse Kampioenschappen BMX worden komend weekend in Erp gehouden. De sport is erg populair in Brabant, blijkt op de deelnemerslijst.

Clubs uit heel Nederland trekken dit weekeinde naar Erp voor het NK. Daar zitten veel Brabantse clubs bij. Onder meer Volkel, Nuland en Oss zijn vertegenwoordigd. De overmacht aan Brabantse deelnemers is typerend voor de sport. Toon Hanegraaf van de organisatie heeft er wel een verklaring voor. "Ik denk dat Brabanders gewoon motorcrossers zijn. De techniek komt heel erg overeen. Kinderen krijgen een crossfiets van hun ouders in plaats van een motor, omdat het goedkoper is."

Het is al de tweede keer dat er een groot BMX toernooi naar Erp komt. In 2015 vond op dezelfde baan het Europees kampioenschap plaats, met destijds een gouden medaille bij de profs voor Twan van Gendt uit Den Bosch. Ook de huidige bondscoach, Raymon van der Biezen uit Heesch, deed toentertijd mee. "Onze accomodatie voldoet aan de normen van de KNWU, UEC en UCI. Dat is waarom we zo veel kans maken op een grote wedstrijd", zegt Hanegraaf.

Zaterdag mogen de coureurs voor het eerst de baan op voor een trainingsronde. Zondag zijn de finales in alle categorieën.

advertentie

Lees ook deze artikelen